STROLIT d.o.o ODŽAK PRIVREDNI GIGANT NA PONOS SVIH ODŽAČANA

Vijesti

Rekordna proizvodnja !

Prije 17 godina u Odžaku na zgarištu prijeratne Famosove fabrike tadašnjeg nosioca razvoja ovog kraja počela je obnova i uzdizanje nove moderne fabrike metalskoprerađivačke djelatnosti Strolit d.o.o.
Odžačanin Jusuf Sejdić sa svojim prijateljem slovencem Markom Kladnikom odlučio da obnovi i podigne firmu u kojoj je radio do rata. Puno truda, znanja i poslovnih kontakata je trebalo uložiti kako bi u malom porušenom Odžaku nikla najveća firna koja je postala respektabilna u cijeloj regiji. Prije šest godina u uspješnu privatizacijsku priču ušao je i Nijemac Helmut Fliegel, vlasnik poduzeća za proizvodnju prikolica i poluprikolica za građevinarstvo, otpremu i logistiku kao i komercijalnih vozila i poljoprivrednih strojeva a sva proizvodnja u “Strolitu” plasira se upravo za njemačko tržište i njegovo poduzeće.
Tim potezom Strolit povećava produktivnost, osigurava plasman proizvoda u zemlje EU i stabilizira se na tržištu,tako jako da je vrijeme pandemije ali i ekonomske krize prebrodio bez ikakvih značajnih problema i poremećaja u poslovnom smislu. Još više se ulaže u infrastrukturu i opremu a u narednom periodu se planiraju proširenja vrijedna milion eura. Iz firme kao na traci izlaze nove prikolice i poluprikolice kao kompletan zaokružen proizvod fabrike, ove godine su uvedena četiri nova proizvoda na ponos firme.

Poduzeće Strolit d.o.o. Odžak je smješteno na površini od 120 000 m² od čega oko 14 000 m² zauzimaju proizvodni pogoni i uredi, poduzeće je specijalizirano za projektiranje i proizvodnju čeličnih konstrukcija, šasija za kamione, konstrukcija za strojeve i industrijsku opremu.

Primjer uspješne privatizacije

Trebalo je tu uložiti dosta sredstava i pameti, uposliti dosta mladih stručnjaka i prija ratnih iskusnih metalaca da se krene u osvajanje nove proizvodnje. Odlučili smo se za projektiranje i proizvodnju šasija za kamione, proizvodnju čeličnih konstrukcija i dijelova za industrijsku opremu. Prije toga je trebalo nabaviti suvremene strojeve (CNC, robote-zavarivače kao i lasere za sječu debelih limova). Stoga smo dali šansu mladim ljudima: inženjerima kao i dobrim iskusnim majstorima i sva naša proizvodnja, a radi se o godišnjoj proizvodnji preko 2000 šasija za kamione, odnosno 5.000 tona godišnje prerađenog željeza u gotovim proizvodima što je respektabilno kazali su osnivači poduzeća Strolit d.o.o iz Odžaka.
Do sada je u 17 godišnjem razvoju“Strolita” uloženo preko 20 milijuna maraka.
U ovoj godini došlo je do promjene upravljačke strukture kadrova a generalni direktor postaje Edin Garić inženjer mašinstva. Firma ove godine mjesec za mjesecom obara dosadašnje rekorde u proizvodnji a realizacija je podignuta za preko milion maraka. Strolit trenutno zapošljava oko 200 radnika u dvije smjene s najmodernijom svijetskom tehnologijom proizvodnje i kvalitetnom domaćom radnom snagom.

Danas je povodom povećanja obima proizvodnje i širenja firme upriličena zakuska za sve uposlenike i goste u ambijentu na travnjaku firme gdje su izloženi proizvodi prikolica i poluprikolica. Jedinstvena prilika da se malo opustimo, odmorimo i pripremimo za nove izazove koje nas očekuju u narednom periodu kazao nam je susretljivi Edin Garić direktor firme Strolit d.o.o. Odžak.