Stanje sigurnosti u veljači 2021.g u ŽP ocijenjeno zadovoljavajućim

Posavina Sport i Zdravlje

Ukupno stanje sigurnosti na području ŽP za veljaču 2021. godine ocijenjeno je zadovoljavajućim, navodi se u Informaciji MUP-a ŽP. U oblasti  kriminaliteta  obrađena je 21 prijava kaznenih djela,  u prošlom mjesecu 33, a sveukupno je razriješeno  71,42% kaznenih djela. Tijekom analiziranog perioda nije bilo prijava kaznenih djela iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma, a najčešće su prijavljivane teške krađe.

Znatno je smanjen broj prekršaja protiv javnog reda i mira u odnosu na protekli mjesec, ali  povećan u odnosu na isti period 2020. godine. Tijekom veljače su evidentirana 24 prekršaja protiv javnog reda i mira, dok su u siječnju obrađena 43. Na području općine Orašje  prijavljeno je 15, u odžačkoj 7, a na području općine Domaljevac-Šamac 2 prekršaja protiv javnog reda i mira.

Kroz pregled broja prometnih nezgoda, zaključeno je smanjenje u odnosu na  prethodni mjesec. Evidentirano je  14  prometnih  nezgoda u kojima nije bilo smrtno stradalih, jedna osoba je teže, a jedna lakše ozlijeđena. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 10, na području Odžaka 4, dok se na području općine Domaljevac-Šamac nije dogodila niti jedna nezgoda.

Tijekom navedenog perioda ukupno su kontrolirana 2.683 vozila, otkriveno je 569 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 304 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM.  Iz prometa je isključeno 18 vozača i 9 vozila što želimo istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog alkohola i ne posjedovanja vozačke dozvole, a vozila zbog neregistriranosti. Tijekom mjeseca veljače Jedinica za profesionalne standarde  MUP-a ŽP zaprimila  je jednu prijavu na postupanje policijskih službenika koja se nalazi u postupku.

Načelnik OKC-a Josip  Dominković, samostalni inspektor policije