REKORDNI PRINOSI ŽITARICA U POSAVSKOJ ŽUPANIJI

Vijesti
Na području Posavske županije ubiru se iznimno dobri, pa i rekordni prinosi, a prema podacima s terena može se reći da je za proizvođače ovo jedna od boljih godina kada je u pitanju sam prinos i kvaliteta zrna pšenice, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije.
Za sada, prema podacima s terena, prosječni prinos zrna iznosi oko 6-7 t/ha s prosječnom hektolitarskom težinom oko 80, što uz vlagu zrna od 12–13 posto, ukazuje na dobru kvalitetu ovogodišnjeg roda pšenice.
Inače, ova je godina za poljoprivredne proizvođače strnih žitarica predstavljala određeni izazov zbog neuobičajenih vremenskih prilika kao što je bila pojava nešto nižih temperatura krajem travnja i početkom svibnja te iznimno visokih temperatura i suše od sredine lipnja. Očekivani su nešto niži prinosi, posebno pšenice, zbog utjecaja iznimno visokih temperatura i suše za vrijeme zriobe što dovodi do naglog gubljenja vlage i formiranja sitnog i šturog zrna.
No ipak, zahvaljujući dovoljnim količinama oborina tijekom vegetacije i njihovom povoljnom rasporedu, te provedenim neophodnim agrotehničkim mjerama nije bilo većeg negativnog utjecaja na sam prinos i kvalitetu zrna.
Iz Ministarstva navode kako je završena žetva ječma, koji je na području te županije bio zasijan na površini od oko 500-550 ha, sa ostvarenim prosječnim prinosima od 7–7,5 t/ha.
Što se tiče pšenice, ona je zasijana na površini od oko 4.500 ha i posljednjih se dana užurbano obavlja žetva ove krušne žitarice. Trenutno najveća briga poljoprivrednih proizvođača, s kojom liježu i ustaju ovih dana, jeste obaviti žetvu prije eventualne kiše i na vrijeme ju uskladištiti.
“Za naše ratare, osim prinosa i kvalitete zrna pšenice, značajna je i otkupna cijena koja je ove godine, od strane većine otkupljivača, formirana nešto ranije i kreće se od 0,33–0,40 KM/kg ovisno o klasi kvalitete zrna, odnosno utvrđenim parametrima kakvoće – sadržaju proteina i vrijednosti hektolitarske težine”, ističu iz županijskog ministarstva.
(vecernjilist.ba