Predstavnički dom usvojio zakon: Dječiji dodatak plaćat će FBiH, po djetetu 103 KM mjesečno

Vijesti

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, zastupnici su većinom glasova prihvatili Prijedlog zakona koji najavljuje da FBiH prvi put preuzima na sebe isplatu dječijeg dodatka od po 103 KM za oko 90.000 djece godišnje, svakog mjeseca dok ne napune 18 godina.

To su djeca iz porodica čiji prihodi po članu domaćinstva ne prelaze 40 posto najniže plaće u FBiH.

Podizanje navedenog cenzusa na 51 posto, i to ne najniže, nego prosječne plaće u FBiH, ostavljena je kao mogućnost Federalnoj vladi nakon pola godine od primjene ovog zakona, što je inicirao zastupnički klub Stranke demokratske akcije.

Ovim zakonom je najavljena i podrška u iznosu oko 298 KM mjesečno nezaposlenim porodiljama u FBiH godinu dana nakon poroda.

Da bi zakon stupio na snagu, treba da ga prihvati većinom glasova i Dom naroda.

Službeni naziv mu je Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH.

Današnje prihvatanje u Predstavničkom domu je predsjedavajući Mirsad Zaimović prokomentirao kao odlično obavljen posao te nastavio voditi zasjedanje drugim tačkama dnevnog reda.

Za usvajanje ovog zakona glasalo je 66 zastupnika. Ipak, opozicija je negodovala jer su njihovi amandmani odbijeni. SDP je predlagao da sve zaposlene porodilje imaju porodiljsku naknadu, a da se ona finansira iz budžeta FBiH.

Zakon je usvojen i do stupanja na snagu mora ga potvrditi i Dom naroda.