Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić i ministar Damir Živković posjetili Županijsku bolnicu Orašje

Posavina

Predsjednik Vlade Županije Posavske  Đuro Topić i ministar zdravstva, rada i socijalne politike Damir Živković posjetili su Županijsku bolnicu Orašje na čelu sa prim. dr.med. Pericom Jelečevićem, ravnateljem te krovne zdravstvene institucije. Presjek stanja kada je u pitanju zbrinjavanje pacijenata zaraženih od korona virusa a upućenih na liječenje u Županijsku bolnicu u Orašje, bila je razlog posjete županijskih dužnosnika.

-„Ovim posjetom smo ujedno željeli dati potporu, prije svega ovim zdravstvenim djelatnicima koji rade na Covid odjelu bolnice, a to nije mali broj, jer oko 40% djelatnika angažirano je u ovom zdravstvenom segmentu. Nadamo se da će će sve skupa trajati kraće nego što su globalne prognoze, no kao Županija Posavska i Vlada sve činimo da financijski i logistički dajemo potporu bolnici i svim našim Domovima zdravlja koliko god je to potrebno kako bismo iz ovog globalnog problema izašli sa što manje negatrivnih posljednica. Siguran sam kako će osoblje ove bolnice izdržati sve izazove koji su pred njima, kao što su to radili svi proteklih mjeseci koliko traje kriza“, kazao je predsjednik Vlade  Đuro Topić.

Ravnatelj bolnice prim. dr.med. Perica Jelečević prezentirao je podatke o zbrinjavanju COVID pozitivnih pacijenata, te je naglasio da su do sada zbrinuli oko 400 covid pozitivnihpacijenata, a oko 150 je hospitaliziranih. –„Nažalost 45 pacijenata je umrlo a od njih je bilo 3-4 pacijenta od čisto covid bolesti, dok su ostalo bili slučajevi sa drugim teškim  otežavajućim oboljenjima gdje je korona bila praktično inicijalna kapisla kao uzrok smrti. Organizirali smo u bolnici u borbi protiv covida kroz covid ambulantu kroz koju prolaze prvi i kontrolni pregledi, gdje imamo dijagnostiku brzog testiranja koja je trijažna dijagnostika. Nakon obrade pacijenta on se ili vraća kući ili se upućuje na na jedan od dva covid odjela. Jedan je intenzivna, a Covid 2 je poluintenzivna njega. Mislim, što se tiče stručnog aspekta rada, da se mi relativno dobro nosimo s COVID-om obzirom da imamo probleme oko eventualnog upućivanja i transferiranja tih pacijenata u kliničke ustanove jer su uglavnom svi covid kapaciteti skoro popunjeni 100% u svim klinikama. Da bi mi mogli ovako raditi morao sam preustrojiti rad bolnice i u prostornom i u kadrovskom smislu. Upoznao sam dužnosnike koji su zdravstveni djelatnici na prvoj crti obrane protiv korone. To su prije svega doktori, medicinske sestre alii ostalo osoblje, jer bitne su i spremačice i kuharice i nosači i vozači i pomoćnici patologa i  sv ostali. To je jedan kompleksan posao u koji je uključeno skoro 80 djelatnika bolnice. Dakle, pratimo situaciju, ne znamo kad će se ovo sve završiti, ali moramo izdržati. Ovo je zapravo kao u ratnim uvjetima, no čini mi se da je malo i teže. Moramo izdržati i nadam se da će to neće biti duže od 3-4 mjeseca“, kazao je dr. Jelečević.

(radioorasje.com)