Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović u Orašju održao sastanak sa članovima ŽO HDZ BiH Posavina

Vijesti

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović danas je boravio u Orašju gdje je održao sastanak sa članovima ŽO HDZ BiH Posavina. U razgovorima su prevladale stranačke teme, a sugovornici su također analizirali niz projekata koji su bitni za sve tri općine i Županiju Posavsku. Domaćin sastanka predsjednik ŽO HDZ BiH Posavina Đuro Topić je istaknuo kako ŽP ima podršku stranke i na federalnoj i državnoj razini, te zahvalio na potpori proračunima koji su rađeni zadnjih godina.  –„U razgovorima je dominirala priča o izmjenama Izbornog zakona, a nama Hrvatima u Posavini je jako bitno da kroz Izborni zakon utječemo na izbor članova predsjedništva i Domova naroda i to je za nas uvijek prva tema. Zadovoljni smo odgovorima predsjednika Čovića koji nam bude nadu i optimizam da će sve skupa uspješno završiti“, kazao je predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić.

Nakon jučerašnjeg posjeta Brčko distriktu, tijekom današnjeg boravka u Orašju, dr. Čović je kaže, u detalje informirao predstavnike lokalne i županijske vlasti o aktualnoj političkoj situaciji, pa i o Izbornom zakonu. Istaknuo je kako će idući tjedan zasjedati Predsjedništvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, gdje će se vršiti priprema za izvanredno zasjedanje HNS-a. –„Pripremamo se kao da su izbori za 10 do 15 dana i tako treba raditi četiri godine od izbora do izbora. Ideja je da nastavimo taj tempo i da u svim krajevima gdje žive Hrvati neke stvari možemo okrenuti na bolje, što na jedan praktičan način i radimo, kazao je Čović i dodao, -„Informirao sam domaćine da će u Orašje vrlo brzo doći predstavnici Ministarstva poljoprivrede i drugih ministarstava iz Vlade RH oko rada na zajedničkim projektima. Analizirali smo i projekte prometne infrastrukture i smatram da ćemo za 20-tak dana imati  luku i lučku upravu u Orašju, o čemu smo odavno govorili.  Također most na Svilaju dobiva novu dimenziju, što je više inicijativa Republike Hrvatske da se podigne na najvišu razinu, a ne samo za promet putnika i sada RH sve rješava  kroz europske institucije.

Kada je u pitanju proračun Federacije BiH koji nije usvojen, vrlo jasno smo kazali, što se tiče transfera općinama i županijama, da se održi razina prošle godine i to je prevažno, posebno za Županiju Posavsku, ali i za tri njene općine. Cilj je da sve što se planira kroz usvojene općinske i županijski proračun za ovu godinu, može normalno izvršiti, s tim da moramo raditi na stvaranju preduvjeta, poručio je dr. Dragan Čović nakon sastanka u Orašju.