Pogledajte kako iz zraka izgledaju most Svilaj i novi granični prijelaz na sjeveru BiH

Vijesti

Izgradnja mosta Svilaj preko rijeke Save privedena je kraju, a otvorenjem mosta Bosna i Hercegovina će dobiti i nove kilometre autoceste te Granični prijelaz Svilaj.

S ciljem olakšavanja i ubrzavanja prelaska granice između dvije države izgradnja mosta Svilaj počela je 2016. godine.

Iako je prvobitno planirano da radovi budu završeni za dvije godine, rok je pomjeren, a izgradnja mosta dužine 640 metara uvjetovala je i izgradnju novog graničnog prijelaza te izgradnju nastavka autoceste koja bi povezala dionicu Odžak – Svilaj s novim graničnim prijelazom. Vrijednost radova na mostu iznosila je više od 44 miliona KM.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je Granični prijelaz Svilaj, čija je vrijednost radova iznosila 18,7 miliona s PDV-om i jedan je od najmodernijih graničnih prijelaza u BiH. Na novom graničnom prijelazu će biti posebno odvojen putnički od teretnog saobraćaja, imat će četiri trake na ulazu u BiH i tri trake na izlazu iz BiH.

U sklopu novog graničnog prijelaza sagrađeni su objekti za smještaj službenika Uprave za indirektno oporezivanje, Granične policije BiH i inspekcijskih službi te objekat za smještaj špeditera i banke.

Granični prijelaz je povezan s 10,5 kilometara autoceste Svilaj – Odžak dio Koridora 5C, koja još od 2017. godine čeka na početak korištenja.

Izgradnja dionice Svilaj – Odžak koštala je 69,2 miliona eura s PDV-om, a radovi su finansirani iz kredita Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), grant sredstava WBIF-a i vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH. Radove su izvodili austrijski Strabag i bh. kompanije Euro-asfalt i ŽGP, dok je konsultant bio Aecom Inocsa S.L.U. iz Španije.

U narednim danima planiran je sastanak predstavnika institucija uključenih u otvorenje autoceste, Graničnog prijelaza Svilaj i mosta Svilaj, kao i Granične policije Republike Hrvatske kako bi se definisale aktivnosti u vezi s puštanjem u promet novog međunarodnog graničnog prijelaza.

(klix.ba)