ORGANIZOVAN PRVI SAJAM KNJIGA I CVIJEĆA U ŠAMCU

Posavina

JU “Centar za kulturu” Šamac u saradnji sa Opštinom Šamac organizovao je danas  jednodnevni “Sajam knjiga i cvijeća” na Gradskom trgu u Šamcu, a građanima su se predstavili  četiri izdavačke kuće iz Banja Luke  i devet cvjećara i uzgajivača cvijeća sa područja opštine Šamac.

„Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera trajaće cijeli dan, a u okviru sajma Šamčani su imali priliku da pazare izdanja “Imprimatura”, Antikvarijata “Ramajana”, “Devete dimenzije” inače izdavačka kuća za strip i “Biblionera”, rekla je direktor Centra za kulturu Milanka Blagojević.

Ona je dodala da je cilј  sajma da spoje knjige i cvijeće na otvorenom prostoru zbog epidemiološke situacije, a osmislili su i dječiji kutak u saradnji sa Narodnom bibliotekom Šamac i dječijim vrtićem „Radost“ gdje su djeci približili dječiju književnost.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević kaže da ga raduje što je prvi  Sajam knjiga i cvijeća posjećen od strane šamčana i građana okolnih mjesta, te je danas razgovarao sa načelnicima okolnih opština u Posavini da Šamac bude i naredne godine domaćin, a pod pokrovitelјstvom okolnih opština, te da sajam bude prepoznatlјiv brend u Posavini.

„Spojili smo i knjige i cvijeće, a opština Šamac jedna je od opština koja ima najveći broj proizvođača cvijeća  koji redovno svake godine dobijaju podsticaj iz polјoprivrede za proizvodnju cvijeća na ovom prostoru. Odlučili smo se da organizujemo sajam poštujući sve epidemiološke mjere i da u ovoj godini koja nije godina manifestacija započnemo prvi sajam koji treba da bude tradicionalan u narednim godinama“, kaže Milićević.

On kaže da opština Šamac treba da promoviše  knjige i ono što imaju naši cvjećari čija je proizvodnja poslednjih godina porasla.

„Trudimo se da iz Budžeta pomažemo koliko možemo. Ovaj sajam je dobar vid promocije i oživlјajavanja našeg lijepog grada“, kaže Milićević.

Boris Maksimović iz izdavačke kuće “Imprimatur” iz Banja Luke kaže da su danas na sajam ponijeli  gotovo cijelu produkciju koju imaju od 2017 godine.

Objavili smo nekih 40 naslova  većinom je to domaća književna produkcija proza,  poezija, prevodi sa italijanskog češkog španskog itd. Na ovoj divnoj manifestaciji to ćemo pokazati svima koji dođu“, kaže Maksimović.

Cvjećar Ljubiša Pejić iz Brvnika ističe da se bavi proizvodnjom plasteničkog sezonskog  cvijeća više godina i da njegova porodica i on od toga žive.

„Najviše ima trajnica, sezonskog cvijeća od kojih su najizraženije vrste surfinija, salvija, ledenjaci, kombinacija raznog cvijeća. Snalazimo se na svaki način, teška je proizvodnja i situacija sa pandemijom otežava proizvodnju. Ovo je dobar način promocije,  jer će neko da nas prepozna i jednostavno da se reklarimo, jer dosta lјudi ne zna za nas”, kaže Pejić.

(posavskenovosti.com)