Održana XV. sjednica Skupštine Županije Posavske

Posavina

Uz predsjedanje Blaža Župarića, dana 29. 12. 2020. godine, održana je XV. redovita sjednica Skupštine Županije Posavske.
Zastupnici su razmatrali i usvojili Proračun Županije Posavske za 2021. godinu, Zakon o izvršavanju Proračuna Županije Posavske za 2021. godinu i Zakon o pomoći mladim obiteljima kod rješavanja stambenog zbrinjavanja kao i Nacrt zakona o pravobraniteljstvu. Zaključkom je prihvaćen Nacrt zakona kao dobra osnova za izradu Prijedloga zakona te dato zaduženje Vladi da po istom provede javnu raspravu u roku od 60 dana.
Na istoj sjednici zastupnici su primili k znanju Informaciju o stanju javnog reda i mira i sigurnosti prometa na cestama na području Županije Posavske za 2019. godinu.
Zastupnička pitanja postavili su zastupnici: Blaž Župarić, Dragan Guberac i Drago Zečević.
Dana 28. 12. 2020. godine svoje XIII. sjednice su održali skupštinski odbori – Odbor za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo, Odbor za gospodarstvo, financije i proračun i Odbor za društvene djelatnosti, izvijestili su iz Stručne službe Skupštine.

Nakon skupštinskog zasjedanja u izjavi za medije predsjednik Skupštine Županije Posavske Blaž Župarić uz ostalo je kazao:

-Danas smo održali 15. redovitu sjednicu gdje je glavna točka bila Proračun Županije Posavske i usvojen je u iznosu 44.500.000,00 KM. Došlo je do povećanja određenih stavki u grantovima. Svi korisnici koji su planirani od ranije našli su se u ovom Proračunu i vjerujem da će on biti i izvršen do konca godine, u slučaju eventualnog nastavka pandemije i stanja s covidom, postojati će mogućnost za rebalanse, ali vjerujem da plaće i ostale naknade neće biti dovedene u pitanje.Zakon o pomoći mladim obiteljima je jedan od najvažnijih zakona koji je donesen u ovoj godini i drago mi je da će stupiti na snagu već od sljedeće godine. Taj zakon je izuzetno važan za opstanak, za demografsku sliku i demografsku obnovu, a isto tako on će pomoći i razvoju gospodarstva na području Županije Posavske. Temeljito je pripreman, prošao je javnu raspravu i donesen je jednoglasno.Također bih istakao donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja, jako važan zakon koji smo donijeli tijekom ove godine.Ono što mogu reći je da smo održali osam sjednica, donijeli 12 zakona, 48 drugih mjera, dva rebalansa proračuna i danas Proračun za sljedeću godinu i još niz odluka. Moramo biti zadovoljni s obzirom na vrijeme u kojem se nalazimo, a ono što želim istaknuti je da su svi materijali koji su došli od strane Vlade prošli kroz skupštinska zasjedanja.