OD 1. MARTA POČINJE PREVOZ ROBE PREKO GRANIČNOG PRELAZA SVILAJ

Vijesti

Od 1. marta 2022. godine započet će prevoz robe preko graničnog prelaza Svilaj koji je otvoren krajem prošle godine.

Ovo su dogovorili predsjednik Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula i direktor Carinske uprave Republike Hrvatske Mario Demirović, koji su u srijedu potpisali u Banjoj Luci i Memorandum o saglasnosti.

Međunarodni granični prelaz i most na rijeci Savi kod Svilaja, zajednička investicija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, otvoreni su 30. novembra prošle godine.

Granični prijelaz s hrvatske strane savske obale izgrađen je još 2019. godine, a nakon završetka gradnje mosta čekao se i kraj radova na pristupnom putu, te carinskom terminalu s bosanskohercegovačke strane, kao i kategorizacija graničnog prijelaza.

Most Svilaj jedan je od ključnih projekata na završetku međunarodnog koridora Vc, koji će spojiti Budimpeštu, Osijek i Sarajevo s Pločama.

Potpuni završetak hrvatskog dijela koridora očekuje se 2024. godine, a bosanskohercegovačkog, prema najnovijim obećanjima, 2028. godine. Osim o uspostavi prevoza roba na GP Svilaj, čelnici dvije carinskih uprava dogovorili su da na dnevnoj osnovi razmjenjuju informacije o istupu roba iz jedne zemlje i ukupne informacije o uvozu robe u drugu zemlju.

Na bazi ovih podataka i razmijenjenih informacija će se sprečavati zloupotrebe vezane za prenos roba preko granice, a ujedno će se prevenirati i mogućnost korupcije u carinskim službama.

Nezavisno od ovih aktivnosti, preduzeće Autoceste FBiH raspisalo je jučer javni oglas za povjeravanje korištenja cestovnog zemljišta za izgradnju odmorišta na lokaciji Vrbovački lipik na dionici Svilaj – Odžak za izgradnju benzinske pumpe s trgovinom, caffe barom i autoservisom, piše Indikator.ba.