Obilježena 30. obljetnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB u

Vijesti

 

Molitvom i zajedništvom obilježena 30. obljetnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB u Orašju

 

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović, s brojnim izaslanstvom i članovima Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, danas je nazočio obilježavanju 30. obljetnice utemeljenja Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB koja se obilježava u Orašju.

 

Predsjednik Čović i Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB, uz brojno izaslanstvo Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, najprije su posjetili Spomen sobu 106. Brigade HVO Orašje. Spomen soba je znak trajnog čuvanja uspomena na 106-u legendarnu brigadu, kroz koju je prošlo oko 5.500 branitelja, preko 1000 je ranjenih, a za obranu svojih domova živote je dao 271 branitelj.

 

Potom je u Orašju održana sveta misa zadušnica za poginule branitelje u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca, nakon čega su brojna izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, prijatelji i suborci, predstavnici vojske, policije i institucija položili vijence i zapalili svijeće uz središnje Spomen obilježje u Orašju.

 

Čović je, obraćajući se braniteljima, pozdravio sve nazočne članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata, posebno članove Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i njihovog predsjednika Tomića.

 

„Moramo biti ponosni da slijedimo onu žrtvu svih naših vitezova koji su Posavinu učinili svetom zemljom. Kada spominjemo naše branitelje, u tišini se naklonimo svima onima koji su dali svoje živote da bi mi danas mogli promišljati Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu. Da bi našu Posavinu mogli izgraditi po mjeri svakog posavskog čovjeka. Hvala vam što svi skupa pokušavamo izgraditi ambijent u Posavini, transformirajući Bosnu i Hercegovinu u moderno društvo u kojem će hrvatski narod imati potpunu ustavnu jednakopravnost s druga dva naroda, kojeg će predstavljati legitimni predstavnici“, istaknuo je Čović.

 

„Naša Borjana Krišto je zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, u zajedništvu smo se opredijelili da na taj način pošaljemo poruku svima koji vode drugačije razmišljanje o Bosni i Hercegovini, u ime bošnjačkog ili srpskog naroda ili predstavnika međunarodne zajednice“, zaključio je Čović.

 

Izvor: Dnevnik.ba