OBILJEŽENA 29.OBLJETNICA OSLOBOĐENJA VIDOVICA

Vijesti
U jesen 1992.godine 23.listopada nadljudskim naporima i nesebičnom hrabrošću branitelja iz postrojbe 106. HVO brigade Orašje, poražena je neprijateljska vojska i oslobođene okupirane Vidovice, a dva dana kasnije i Kopanice, čime je vraćena i očuvana današnja teritorijalna cjelina Općine Orašje koja ovih dana obilježava 23. listopada Dan općine. U sklopu obilježavanja u subotu su u Vidovicama organizirani sadržaji koji su započeli svetom misom u crkvi Svetog Vida Mučenika, u nazočnosti mještana Vidovica, Kopanica i Jenjića, zatim predstavnika braniteljskih Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, izvršne i zakonodavne općinske i županijske vlasti, te gostiju iz braniteljskih udruga u RH. Nastavljeni su polaganjem vijenaca i cvijeća kraj Spomen obilježja u Vidovicama, podignutog u znak vječnog sjećanja na poginule branitelje i civile iz Vidovica, Kopanica i Jenjića. Opijelo je molio vidovački župnik vlč. Marijan Brkić, a potom pročitao imena 49 poginulih branitelja i civila čija su imena upisana na Spomen obilježju.
-Da nije bilo branitelja koji su poginuli, kao i živih koji su među nama i koji su dragovoljno pristali boriti se, pa i svoj život dati da bi ovo mjesto danas bilo slobodno, mi bi možda danas ili na Svi Svete i Dušni dan došli na ruševine, na nepokošeno groblje upaliti svijeće. Najposlije, vidimo što se događa na drugim mjestima koja su ostala neoslobođena i od tuda je naša velika zahvalnost braniteljima, posebno poginulima, kazao je uz ostalo u svojoj nadahnutoj propovijedi župnik vlč. Marijan Brkić koji je predvodio Svetu misu. Vlč. Brkić je poručio nazočnima neka ovaj dan bude dan proslave, ali i promišljanja o svojem životu i vjeri. Iznio je glasno razmišljanje kako od završetka rata, čast branitelja opada među nama, u našim državama, sredinama i javnom prostoru. Smatra kako branitelji moraju imati daleko veću čast, ne misleći na privilegij, nego na dostojanstvo čovjeka koji je bio spreman časno braniti svoje. -Dostojanstvo nije nešto što će ti netko donijeti ili servirati, nego se dostojanstvo osvaja i nosi u sebi. To je razlog poštovani branitelji, zašto sam prihvatio da danas budemo ovdje s ratnim zastavama, da se sjetimo da je to bio častan posao. Nakon svega ne mogu shvatiti i ne mogu se pomiriti s time da ovdje nema života, jer Posavina živi bolje nego što je ikada u povijesti živjela. Zašto smo branili Vidovice, Orašje i druge krajeve ako odlazimo i ako nas nema. Onda ispada kako su naši branitelji uzalud poginuli, stoga hoću da se kroz ove Svete mise i proslave dadne znak života i da se osvijestimo da se ovdje može živjeti. Uz sve ono što posjedujemo, ovdje u blaženoj Posavini se može živjeti, ali treba biti vjernik i zadržati Boga, jer Bog je izvor dostojanstva i darivatelj razuma, poručio je vlč Marijan Brkić s oltara crkve Svetog Vida Mučenika.Može biti slika sljedećeg: jedna ili više osoba, ljudi stoje, na otvorenom i spomenik
Program obilježavanja Dana oslobođenja Vidovica nastavljen je u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata „23 Listopad“ Vidovice, zajedničkim druženjem mještana i gostiju na kojem su evocirali uspomene iz Domovinskog rata i razmijenili svoja sjećanja na vrijeme od prije 29 godina. Na obilježavanje velikog dana stigli su i brojni branitelji, pripadnici postrojbi iz RH s namjerom da odaju počast svojim poginulim suborcima, ali i svim stradalim braniteljima i civilima iz oraškog kraja. Jedan od njih je Slavko Vrbanić iz Kloštar Ivanića, invalid Domovinskog rata koji ističe kako su pri svakom dolasku u Vidovice pomiješane tužne i lijepe uspomene koje ne može skriti. Za mene je ovaj narod jedinstven u cijeloj Hrvatskoj i BiH. Bili su spremni dati svoj život da obrane rodni kraj, a u pomoć su stigli i branitelji iz Kloštar Ivanića i Ivanić Grada. Sve su to borci velikog srca i zato dolazimo da ih se spomenemo i pomolimo se za njih, poručio je Vrbanić.
Josip Lešnik predsjednik kluba Satnije Ban Jelačić iz Bistre sa svojim suborcima je u travnju 92. godine stigao u Vidovice i sudjelovao u akcijama oslobađanja Vidovica i Kopanica.
Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba, stajati, spomenik i na otvorenomPrethodno je njegova postrojba je sudjelovala u operacijama na Velebiti gdje su upoznali branitelje iz Posavine, sklopili veliko prijateljstvo koje traje kroz proteklih 29 godina. S nepunih 19 godina pamti vrijeme prelaska preko rijeke Save i prve vožnje skelom, kada je uz pomoć domaćih traktorista izvukao kamion pun naoružanja. –Sprijateljili smo se s dečkima iz Vojske babe Mare i braniteljima iz drugih postrojbi, a nakon velikih borbi četiri puta smo vraćali Vidovice i u borbama izgubili dvojicu branitelja, dok su trojica ranjeni. Svaki dolazak u Vidovice budi emocije na davna vremena, koje pokušavam potisnuti u stranu, a više se družiti s prijateljima koje prihvaćamo kao svoju braću. Za iduću 30 obljetnicu oslobođenja Vidovica već dogovaramo neke sadržaje i planiramo doći u mnogo većem broju kako bi skupa s ovim narodom proslavili povijesni datum, jer ovaj narod nas prihvaća kao svoje najrođenije, kazao je Josip Lešnik.
Na obilježavanju 29. obljetnice oslobođenja susreli smo i Smiljana Tomaševića koji je kaže, iz Vidovica otišao 1976. godine, a tijekom Domovinskog rata bio pripadnik satnije Ban Jelačić koja je sudjelovala u oslobađanju Vidovica. -Na Velebitu smo upoznali branitelje iz okolice Orašja s kojima smo zajedno proveli dosta vremena i na oraškoj bojišnici. U vrijeme oslobađanja Vidovica stigao sam sa dečkima iz Zagorja i kao Vidovljanin imam veliko poštovanje prema njima i jako sam ponosan na njih. Moji prijatelji iz Zagorja koji su bili ovdje, nakon rata nisu mogli prepoznati mjesto. Ako me pitate što me privlači u moj kraj, meni je posebno drago da su Vidovice slobodno mjesto, da su obnovljene i da nisu pod Dodikovom vlašću. Ovaj kraj i okolica se uspio obraniti samo uz veliku hrabrost domaćih branitelja i uz svesrdnu pomoć RH, istaknuo je Tomašević koji je trbuhom za kruhom otišao na fakultet u Zagreb, a danas živi u Zaprešiću. Redovito dolazi u rodne Vidovice i posjećuje sestru i brata, dok je drugi brat mons. Ivo Tomašević glavni tajnik Biskupske konferencije BiH. S ponosom Smiljan ističe kako je njegov stariji sin Tomislav gradonačelnik Zagreba, mlađi je također uspješan, a ima i troje unučadi.
Program proslave Dana Općine Orašje danas je nastavljen u Kopanicama svetom misom za poginule branitelje, a nakon toga je upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća kraj Spomen obilježja u Kopanicama.
(radioorasje.com)