OBILJEŽEN DAN ŠEHIDA

Vijesti

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mezarju u Orašju i Odžaku, delegacije SDA-a danas su obilježile Dan šehida, koji se tradicionalno obilježava drugog dana Bajrama.
– Šehidi i poginuli borci su utkali svoje živote za odbranu države BiH i slobode koju mi danas imamo. To najviše i najvrednije što jedan čovjek može dati. Zato smo dužni i obavezni pamtiti sve naše šehide i poginule borce te uporno istinu prenositi na nadolazeće generacije kazao je prof. Mehmed Memišević zastupnik u Skupštini Posavskog kantona i predsjednik OO SDA Orašje.
-Sudbina naših šehida posebno veže ovaj prostor koji mi danas zovemo Posavski kanton. Mnogi od njih su svoje živote utkali u odbrani tz. oraškog džepa kao jedino slobodne teritorije Bosanske Posavine tog ratnog i teškog vremena. Odžački borci su svoje šehadete postigli tako blizu, a istovremeno daleko od svog rodnog mjesta ostavši ga željni što posebno budi emocije svima koji su ta vremena zajedno prolazili, vječno im hvala za veliku žrtvu kojom su nam donjeli slobodu kazao je Anes Osmanović zamjenik predsjednika Vlade PK i predsjednik OO SDA Odžak.
Vjerski dio obilježavanja Dana šehida u Odžaku je predvodio Safet ef Karahmetović gl. imam džamije u Odžaku, dok je u Orašju dovu učio hafiz Redžo ef. Sivić gl.imam oraške džamije Azizije.
Nakon obilaska mezarja u džamijama su proučene hatma dove za naše šehide.
I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: “Mrtvi su!” Ne, oni su živi, ali vi to ne znate“! ( Kur´an / El-Bekare, 154 )