Niko nije obrukao Misimovića kao Marko Topić: Tri godine sjediš u Savezu, a sad vidi čuda…

Posavina Sport i Zdravlje

Nekadašnji nogometni reprezentativac BiH Marko Topić jedan je od rijetkih igrača koji je odlučio igrati za reprezentaciju BiH u najtežim trenucima 90-ih godina.

Nekadašnji nogometni reprezentativac BiH Marko Topić iz Oštre Luke, jedan je od rijetkih igrača koji je odlučio igrati za reprezentaciju BiH u najtežim trenucima 90-ih godina. Navijači BiH ga pamte po izuzetnoj borbenošću na terenu i nekog ko uvijek govori bez dlake na jeziku.

Danas Marko živi mirnim životm u Baselu sa porodicom, nedavno je završio i školovanje za UEFA PRO trenera i trenutno je u potrazi za klubom, kako bi počeo što prije raditi.

“Završio sam školovanje za UEFA PRO trenera, odradio sam stažiranje u Sionu, završio diplomski rad i ako Bog da dolazim početkom januara u najljepši grad na svijetu Sarajevo na odbranu diplomskog rada. Sada ću se koncentrirati na to da sebi nađem klub i da što prije počnem raditi, ranije nisam htio i želio radi velikih obaveza oko školovanja. Već sam kontaktirao neke osobe među njima i Ramadania Falia jednog od najvećih svjetskih menadžera, pa ćemo vidjeti šta će biti”, rekao je na početku razgovora za bhlopta.com legendarni napadač naše reprezentacije Marko Topić.

Naravno neizbježna tema u razgovoru sa Markom Topićem je bila reprezentacija i posljednja dešavanja u reprezentaciji.

Topić je bio kandidat za pomočnog trenera kod bivšeg selektora Dušana Bajevića, međutim razlog zašto nije izabran je  taj što nije imao UEFA PRO licencu, bar tako je čuo.  To mu naravno  nije jasno, jer  kako su neke njegove kolege mogli biti pomočnici kod bivših selektora reprezentacije sa A licencom, a on nije mogao.

“Kao svi i ja sam bio za to da on bude selektor sa svojim ogromnim iskustvom i autoritetom koji ima. Međutim to nije ispalo dobro, kako smo svi mi zamislili i normalno da sam bio razočaran kao i mnogi drugi. Ja ga neću pljuvati kao velika večina onih koji su bili za njega, a kada nije ostvario zadani cilj svi su ga pljuvali. Bajević je ipak legenda našeg, Jugoslovenskog i Grčkog nogometa. Sigurno je gospodinu Bajeviću bilo najteže poslije svih stvari koje su se poslije dogodile sa Misimovićem”, kaže Topić.

Prokomentarisao je Marko Topić za naš portal bhlopta.com i posljednja dešavanja u Nogometnom savezu BiH.

“Priča za sebe, osoba koja je osam godina predsjednik NS BiH, osoba koja od kada smo otišli na Svjetsko prvenstvo 2014. godine još živi od tog uspjeha za koji se on smatra odgovornim ali nije. Odgovorni su bili igrači i selektor Sušić, a ne predsjednik Saveza koji sav uspjeh pripisuje sebi, što je pogrešno. Izabiranje sebe u neke odbore i komitete u UEFA, Olimpijski odbor BiH i da ne nabrajam dalje. Poslije utakmice sa S. Irskom predsjednik Begić kaže, nemamo mi igračku kvalitetu za Evropsko prvenstvo. Otkud njemu nogometno znanje , da on procjeni kvalitetu naših igrača, gdje ga je stekao i na osnovu čega je on to procjenio? Isto tako kaže da NS BiH snosi mali dio odgovornosti što nismo otišli na Evropsko prvenstvo. Kada se kitilo perjem za odlazak na Svjetsko prvenstvo sve su zasluge bile njegove i Saveza, a sada kaže oni snose mali dio odgovornosti. Ko snosi odgovornost za ne odlazak na Evropsko prvenstvo 2016. godine, ne odlazak na Svjetsko prvenstvo 2018. godine, ne odlazak na Evropsko prvenstvo 2021. godine? Propuštena su tri velika turnira u zadnjih šest godina, a niko ne snosi odgovornost, pa ko je predsjednik NS BiH zadnjih osam godina?”

Posebno je Marko Topić ljut nakon što je Begić imenovan za počasnog predsjednika Nogometnog saveza BiH.

“Ne odlazak  reprezantacije na dva Evropska i jedno Svjetsko prvenstvo, raspad sistema u Nogometnom savezu BiH,  nebrojne afere oko suđenja, zadnja afera oko Osima itd. Znate li koja je nagrada za sve to? Nagrada je mjesto počasnog predsjednika Saveza za gospodina Begića. U normalnom svijetu dolazi do smjene poslije neuspjeha, a kod nas se dobijaju nagrade za neuspjeh. Prvo da pitam čitaoce, da li znaju sta znači biti počasni predsjednik? To je osoba koja je doprinjela nećemu velikom u sportu, osoba koja je ostavila trag u svijetu sporta. Primjer je Ivica Osim, koji je legenda nogometa u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, trenerska legenda koja ima svoju ulicu u Austriji, trener desetljeća u Austriji, razna priznanja iz Japana… On je ostavio veliki trag u svijetu nogometa i sa pravom je počasni predsjednik našeg Saveza. Počasni predsjednik se zove na neke važne utakmice, neke sjednice Saveza kao gost, ako neko veliko ime iz svijeta sporta dolazi u BiH normalno da je i on pozvan, to radi počasni predsjednik, on predstavlja svoj Savez kući i u svijetu kada ga iz Saveza pozovu”, jasan je Topić, te nastavlja;

“Pojma nemam koji su tipovi glasali, čija je to ideja bila i zašto je gospodin Begić proglašen počasnim predsjednikom Saveza. Zašto je on i radi čega dobio tu titulu počasnog predsjednika? I ne smo to nego uz to, on i dalje odlučuje o svemu šta se dešava u Savezu. Gdje je gospodin Begić igrao nogomet, koga je trenirao, gdje ima svoju ulicu, ko njega zna u nogometnom svijetu, u kojoj državi je ostavio neki trag pa da bude počasni predsjednik NS BiH? Pitam se da li ima neko kome je stalo do reprezentacije, pa gdje su svi ti bivši reprezentativci Bosne i Hercegovine? Zar je njima svejedno šta se dešava u Savezu koji smo mi stvarali?”

Ljut je Marko Topić i zbog Zvjezdana Misimovića koji je već tri godine u Nogometnom savezu BiH, a uvijek tvrdi da on ništa nije kriv.

“Tri godine u Savezu, u te tri godine se promjenila tri selektora (Baždarević, Prosinečki , Bajević), bio je savjetnik i desna ruka predsjednika, pa v.d. direktor Nogometnog saveza BiH i poslije svega toga on kaže, da ništa ne zna i njega se ništa nije pitalo. Bio je glavna osoba za pregovore sa Prosinečkim, poslije toga slike sa konferencija sa Bajevićem i njegovim timom i sad vidi čuda, on se ničega ne sjeća i ništa ne zna isto kao Modrić na suđenju Mamiću. Zamislite koliko je on vjerodostojan i koliko mu treba vjerovati. Ali on i dalje odlučuje i vodi pregovore sa kandidatima za novog selektora, a sada je kako vidimo uz budučeg predsjednika NS BiH Vicu Zeljkovića. Samo mogu ponoviti riječi legendarnog M. Delića “Pa ljudi moji da li je to moguče.”

Legendarnom napadaču naše reprezentacije također nije jasno, kako Sergej Barbarez može biti kandidat za selektora BiH.

“Sergej Barbarez je 2010. godine dobio UEFA PRO licencu, za nekoliko dana je 2021. godina, čovjek nije odradio jedan trening kao trener u posljednjih 10 godina i on je glavni kandidat za selektora. Moje pitanje je, da li Sergej uopče ima vazeću UEFA PRO licencu i kada je bio na zadnjem produženju licence? Svake tri godine treba provesti tri dana u Centru za edukaciju trenera da se produži licenca, kada je Sergej svoju produzio? Ja sam za to da veliki igrači koji su igrali za našu reprezentaciju trebaju dobiti funkcije u Savezu, ne samo Sergej nego i Konjić, Bolić, Baljić, Hibić, Glavaš, Papac…Ali ne funkcije koje ne mogu obnašati i nisu kvalifikovani za njih, a Sergej sigurno nije kvalifikovan za to da bude selektor A- reprezentacije, možda tim menadžer, sportski direktor ili nešto treće,  ali selektor sigurno ne, uz svo dužno poštovanje prema njemu kao bivšem nogometašu”, jasan je Topić.

Nekadašnji reprezentativac i danas veliki navijač reprezentacije, koji iz Švicarske prati dešavanja oko izbora selektora, imao je jednu poruku za Emira Spahića.

 “Spahu znam dosta dobro, po gotovo iz Rusije, znam dosta stvari o njemu, neko ga voli, neko ne, isto kao i svakoga od nas. Imam malu poruku za njega, “Spaha ti si jedini koji ima m… da to sve rastjera i ti si jedini koji može napraviti neke promjene u Savezu. Sretno ti brate i uz tebe sam.”

Naravno Topića smo i upitali zašto se nije kandidovao za selektora Zmajeva?

“Zašto se sada nisam kandidovao za neku funkciju u Savezu kao mnogi drugi, a mogao sam, razlog je taj što očigledno ne ispunjavam uslove za neko mjesto, što nisam podoban, što imam svoje mišljenje i što imam svoj stav. Imam samo 15 godina profesionalne karijere kao nogometaš, preko 100 utakmica u Njemačkoj Bundesligi, preko 50 utakmica u Talijanskoj Seriji B, oko 30 utakmica u Austriji i Hrvatskoj, oko 140 utakmica u Ruskoj Premijer Ligi, odigrao sam samo 30 utakmica za reprezentaciju kada je bilo jako opasno obući dres Bosne i Hercegovine kao Hrvat. Govorim tečno samo četiri strana jezika (Njemački, Ruski, Engleski i Talijanski). Sada imam samo UEFA PRO licencu. Kada čovjek sve ovo pročita, očigledno je da nisam kvalifikovan za neku funkciju u Savezu”, rekao je za bhlopta.com Marko Topić.