Nastavljen projekat obnove livada i pašnjaka u Posavini

Vijesti

Nakon uspješne realizacije projekta obnove vlažnih pašnjaka u Šamcu i Domaljevcu tokom ljeta prošle godine, kao i velikog interesovanja javnosti za ove aktivnosti, donator je odobrio i treću fazu projekta koja će biti sprovedena na području Odžaka, saopšteno je iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Banjaluka.

Tokom jula nastavljene su i završne aktivnosti u Šamcu na izgradnji objekta za stoku, ograda i pojilišta na imanju poznatog šamačkog poljoprivrednika Čedmoria Borojevića koji je jedan od kooperanata u ovom projektu u Posavini.

“Na ovaj korak odlučio sam se iz razloga što dugujemo prirodi koja nam je dala toliko i stvorila uslove za usješnu poljoprivrednu proizvodnju na ovim prostorima. Ovo vraćanje prirodi radimo jer nam je očuvanje tradicionalnog privređivanja važno i za unaprijeđenje i razvoj sadašnje proizvodnje. Vrijedni geni i rase sadržani su u ovom tradicionalnom načinu uzgoja stoke i na ograničenim površinama ih svakako treba očuvati”, izjavio je ovom prilikom Borojević.

Na području Odžaka kooperant u projektu je veterinar Marko Majić, koji je u projektu sa nešto većim fondom komercijalnih rasa stoke poput simentalca, ali će se stoka držati na tradicionalan način u sistemu krava-tele na posavskim pašnjacima.

Cilj ovog projekta je očuvanje vlažnih pašnjaka u Posavini u opštinama Šamac, Domaljevac i Odžak, kao i sprječavanje zarastanja invazvinom vegetacijom i očuvanje autohtonih vrsta biljaka i životinja na pašnjacima. Projekat partnerski realizuju udruženja “Naše ptice” i “Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta” iz Sarajeva i Banjaluke, a finansira njemačka fondacija Euronatur.

Kroz projekat je do sad obnovljeno preko 15 hektara površine pašnjaka, nabavljeno 15 grla stoke i autohtonih rasa deset junica podoloaca, izgrađena ograda, objekti za stoku, iskopano preko deset pojilišta koja su ujedno i staništa flore i faune vlažnih područja.