Na trgu Bosne i Hercegovine sadnjom cvijeća obilježen Dan planeta Zemlje

Vijesti

Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. aprila na svim kontinentima brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša.
Ministarstvo prometa, veza i zaštite okoliša Posavskog kantona raznim aktivnostima tradicionalno obilježava ovaj dan. Uradili smo dosta ekoloških akcija uprkos teškom vremenu pandemije koje je nadamo se iza nas. Nastojimo da kroz aktivnosti jačanja svijesti prvenstveno najmlađe populacije ukažemo na važnost zaštite okoliša. Ove godine smo u saradnji sa Općinom Odžak, Eko životom iz Tuzle te školom, vrtićem i mektebskim cjelodnevnim boravkom likovnim radovima učenika na temu zaštita našeg planeta Zemlje prekrili jednu devastiranu zgradu, što je svojevrsna izložba malih umjetnika na otvorenom.


Pored toga, naši lokalni ekolozi i vrijedni učenici naših škola su danas zasadili sadnice ruža, cvijeća i niskog grmlja na novoizgrađenom kružnom toku na trgu Bosne i Hercegovine u Odžaku.
S prijateljima uz Eko života planiramo u narednim periodu realizirati još zahtjevnih projekata vezanih za edukacije i reciklažu otpada.
Dan planeta Zemlje prilika je da istaknemo koliko je važno brinuti o zaštiti okoliša, reciklirati i zbrinjavati otpad na odgovarajući način. Ponosni smo da smo zajedničkim naporima sa Općinom, komunalnim poduzećem uspjeli rješiti višegodišnji problem deponije smeća na ekološki prihvatljiv način kroz regionalnu deponiju. Svake godine nastojimo povećati stepen recikliranja našeg otpada – istaknuo je ministar Anes Osmanović povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje.


Učešće u današnjoj akciji pored načelnice općine i predsjednice općinskog vijeća Nade Ćulap i Nasihe Torić uzeli su i ministri u vladi Posavskog kantona Pero Radić i Anes Osmanović kao i direktor Eko života iz Tuzle Jasmin Osmanović. Pored ekološke udruge za zaštitu prirode i okoliša Odžak, učenika osnivne i srednje škole akciju je pomoglo i lokalno komunalno poduzeće Komunalac d.o.o.