Marko Matić eskluzivno samo za PUM ‘Psihološka priprema je ono sto razlikuje dobrog sportaša od najboljeg sportaša’

Aktuelno Domaljevac-Šamac Interviju Posavina Sport i Zdravlje

O svemu po malo sa našim Markom proslavljenim odbojkašem.

 

Dugi niz godina igrate u Turskoj ligi. Možete li nam reći kakva je bila prilagodba na život u Turskoj?

Prije svega želim pozdraviti svoje posavljake i podržati Posavski univerzalni portal . Već sedam godina igram Turskoj . Došao sam još kao neiskusni osamnaestogodišnjak u ogromni Istanbul . Grad koji čija je populacija 18 000 000 i grad koji mi je posebno prirastao srcu jer sam u njemu ostvario prve zapaženije uspjehe u svojoj karijeri . Svaka velika promjena u životu je teška pa tako i preseljenje iz Domaljevca u Istanbul nije bilo bas lako na samim pocetcima.Trebalo je nekoliko mjeseci privikavanja na novu kulturu i običaje te veliku sredinu u kojoj sam se nalazio . Jako pozitivno sam se iznenadio gostoljubivosti i pomoći koju su mi pružali starosjedioci u svim situacijama .Turska je otvorena i razvijena zemlja koja grabi velikim koracima prema naprijed .

Turska liga je doživjela ekspanziju. Riječ je o jednoj od najjačih liga Europe. Navijači su jako fanatični. Kako se nosite sa eventualnim pritiskom?

Turska liga trenutno glasi za jednu od najboljih liga u Europi i samo igranje u jednoj takvoj ligi nosi određeni pritisak i odgovornost . Imam sreću sto od samih početaka igram u klubovima koji se bore za naslov prvaka te su kao takvi medijski i od strane gledatelja uvijek dobro praćeni . Ja kao sportaš pokušavam sve sto je oko mene okrenuti u svoju korist pa tako i eventualni pritisak navijača koristim kao motivaciju za sto bolju igru na odbojkaškom terenu .

Vaše ambicije na klupskom i reprezentativnom nivou?

Prije četiri godine mi je ponuđeno tursko sportsko državljanstvo koje sam prihvatio te imamo cilj kao reprezentacija da se plasiramo na Olimpijske igre . Već četvrtu sezonu igram u odbojkaškom klubu Arkas iz Izmira . Arkas je privatan klub u vlasništvu istoimenog holdinga koji broji 68 različitih poduzeća . Ambicije su kao i uvijek osvajanje kupa i prvenstva za ovu sezonu a nakon toga bi se volio okušati u talijanskoj ili ruskoj ligi.

Dobitnik ste mnogih pojedinačnih nagrada kao npr. najbolji srednji bloker lige . Možete li i ostale nagrade podjeliti sa našim čitateljima?

Do sada u svojoj karijeri sam tri sezone proglašavan za najboljeg srednjeg blokera lige te u mladim danima za najboljeg srednjeg blokera balkanskog prvenstva .Sa klubovima imam osvojena četiri druga mjesta u finalima sezone te jedno treće mjesto i prolazak u polufinale europske lige prvaka .

Poznato je da mnogi vrhunski igrački imaju psihološku pripremu. Da li je po vašem mišljenju to područje koje se može razvijati i da li praktikujete neki način psihološke pripreme?

Psihološka priprema je ono sto razlikuje dobrog sportaša od najboljeg sportaša . Za sebe mogu reci da sam tip sportaša koji pazi na sve pa tako i na psihološku pripremu . Koristim se vizualizacijom te uvijek nastojim imati svoje tijelo i emocije pod kontrolom . Isto tako puno vremena provodim na vježbama koncentracije i brzini reakcije jer je odbojka jako brz i eksplozivan sport i trenutci odlučuju o svemu.

Koje je sve promjene u vašoj ligi donijela kriza izazvana pandemijom korona virusom COVID 19?

Pandemija korona virusa je nanijela štetu i ogromne promjene u svim segmentima života pa tako i sportu . Trenutno igramo bez prisustva gledatelja sto je jako neobično . Obvezni smo se testirati 48 sati prije svake utakmice te svaki dan davati klubu izvještaje o zdravstvenom stanju.

Pratite li odbojku na prostorima BiH i Hrvatske?

Moj rodni Domaljevac i cijela Posavina imaju i zauvijek će imati posebno mjesto u mome srcu . Trudim se pratiti odbojku naših prostora . Veliki sam fan i podrška ZOK Orašja jer taj klub okuplja stotinjak mladih djevojčica i pruža im priliku ulaska u svijet odbojke.Iz godine u godinu ostvaraju sve bolje i bolje rezultate sto je znak kvalitetnog rada. Svoje prve korake sam napravio u HOK Domaljevcu tako da i taj klub ima posebni mjesto u mome srcu i za njega me vezu lijepe uspomene.

Često svoje slobodno vrijeme provodite u rodnom Domaljevcu i Posavini.

Ponosan sam na kraj i ljude u kojem se odrastao te se uvijek rado vraćam u našu lijepu Posavinu . Osjećam veliku podršku i ponos ljudi iz našeg kraja te to iskorištavam kao motivaciju za daljnje uspjehe . Prije svega moje obitelji i djevojke bez kojih ništa nebi bilo moguće .Trudim se predstavljati Posavinu svijetu u najboljem svijetlu i da još jednom potvrdim ponosan sam na ljude i kraj iz kojeg dolazim.

Vaš savjet i poruka našim čitateljima?

Nažalost živimo u vrijeme pandemije korona virusa i molim sve čitatelje da paze na svoje zdravlje jer ako nemamo zdravlja nemamo ništa u životu . Čuvajmo naše starije i razmišljajmo pozitivno jer iza svake kiše dolazi sunce . Lijep pozdrav svim čitateljima Posavskog univerzalnog medija.

 

Eskluzivno iz Izmira za PUM Marko Matić odbojkaš Arkas Spora.

 

Redakcija našeg portala želi svu sreču našem Marku u nastavku karijere.