LUČKA KAPETANIJA MORA IMATI ISPOSTAVU U ORAŠJU

Vijesti

Sa Premijerom FBiH Fadilom Novalićem razgovarao sam o nastavku podrške infrastrukturnim projektima koji su u Orašju i otvaranju ispostave Kapetanije unutrašnje plovidbe- prometa

Sjedište Kapetanije se nalazi u Ostrošcu i nadležno je za reguliranje plovidbe na jezerima i rijekama u BiH. Prema Zakonu o unutarnjoj i pomorskoj plovidbi u BiH  naglašava se kako je građanima za plovidbu potrebno odobrenje nadležne Kapetanije. Odobrenje podrazumijeva određivanje sastava plovila, relacije plovidbe, uvjeta za sigurnost plovidbe kao i razdoblje u kojemu se polovidba može obavljati. Odobrenje se izdaje isključivo na zahtjev korisnika uz obvezan očevid na mjestu događaja.
Stanovnici Orašja i šire žele da pozitivno iskoriste sav potencijal rijeke Save i imaju ambiciju za razvijanjem određenih poslovnih ideja u oblasti turizma.
Postoji veliki interes za legaliziranjem plovila međutim to je danas otežano pa i nemoguće. Građani koji žele legalizirati svoju plovidbu trebaju se obratiti Federalnom ministarstvu komunikacija i veza jer trenutno nije dostupna građanima ‘bliža’ institucija.
Članak 126. Zakona o unutarnjoj i pomorskoj plovidbi u BiH navodi kako inspekcijski nadzor provođenja odredbi zakona obavljaju federalni i kantonalni inspektori za sigurnost unutarnje plovidbe ali to u praksi ne funkcioniše.
Ističe: prof.Mehmed Memišević zastupnik u Skupštini PK