Konzulat RH u Orašju uskoro nastavlja s radom

Posavina

Dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović jučer je posjetio ŽP. Obavio je razgovore najprije u Odžaku s načelnicom općine Nadom Ćulap, a potom u Vladi ŽP, gdje su ga dočekali predsjednici Vlade i Skupštine, Đuro Topić i Blaž Župarić, zatim Ivo Vincetić, dopredsjednik HDZ BiH, ministri u Vladi ŽP i predstavnici županijskih institucija. Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić je istaknuo kako su razgovori vođeni o aktualnim temama iz ŽP sa usvojenim proračunom, kao i planovima kada je u pitanju funkcioniranje života u ŽP. Istaknuo je kako zakonska rješenja, kao što su Zakon o vatrogastvu, te Zakon o turizmu i niz drugih, svojom implementacijom trebaju popraviti kvalitetu života na ovom području. –„Pred nama je izazovno vrijeme, te je jedna od tema bila i aktualna situacija vezana za zdravstveni sektor i odraz pandemije na gospodarstvo, dvije vrlo važne oblasti koje smo pomagali sukladno proračunskim mogućnostima. Dobili smo obećanje od dr. Čovića da će takva naša nastojanja imati potporu i od viših razina vlasti“, kazao je među ostalim predsjednik Vlade Đuro Topić.

Na sastanku je naglašena potreba pomoći gospodarstvu koja mora biti zasnovana na stvarnim potrebama svih lokalnih zajednica pri nadvladavanju problema nakon krize pandemije koronavirusa. Županija Posavska i njene općine će biti uključene u sve raspodjele sredstava pomoći s viših razina vlasti, kako bi se do kraja sačuvalo i zaštitilo zdravstvo i gospodarstvo, ali i sve obrazovne, kulturne, sportske i druge važne institucije, istaknuto je tijekom radnoga sastanka u Vladi ŽP. Dragan Čović je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima na Lokalnim izborima, te najavio otvaranje konzulata Republike Hrvatske u Orašju. –„Iz Posavine šaljem poruku koliko nam je strateški bitan ovaj prostor za politiku koju predvodimo. Nastavit ćemo istim intenzitetom na razini županije i općina i realizirati vrlo jasne planove“, poručio je Čović.

Po završetku ovog sastanka u Orašju se sastao i organizacijski odbor „Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević“ uz sudjelovanje i dr.Dragana Čovića koji je među ostalim naglasio kako se infrastruktura oko organizacije i održavanja ove kulturne manifestacije, mora dodatno ojačati i unaprijediti.