Kadrić o posljedicama pandemije: Mora se voditi računa o malim privrednicima

Vijesti

Cijela emisija

Gost prvog izdanja emisije Otisak specijal bio je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić koji je govorio, između ostalog, i o problemima izazvanim pandemijom virusa korona.

Kadrić je istaknuo da cijeni preporuke Kriznog štaba koji se uglavnom vodio inicijativama ograničavanja kretanja i zatvaranja, ali da se mora voditi računa „i o poslovnoj aktivnosti ove zajednice i egzistencijama ljudi koji žive od poslovnih postupanja, malim privrednicima.“

Gradonačelnik smatra da je Vladin pristup postupno uvođenje i popuštanje mjera.

„Mislim da je prepoznat i od strane građana kao jedan odgovoran i dobar pristup“, dodao je.

On je nedavno imao sastanak s predstavnicima Udruženja ugostitelja Brčko distrikta BiH na kojem su mu predstavljeni njihovi zahtjevi te je, u vezi s tim, istaknuo da je izdvojeno 1.500.000 KM za prvi program pomoći privredi.

„Ugostitelji su zadovoljni našim odnosom, bar su tada kazali“, dodao je Kadrić.

Gradonačelnik je naglasio da za financijsko pomaganje privrednih subjekata postoji i „namjenski Zakon“ te da će Vlada tražiti još dodatnih financijskih sredstava.

„Mislim da ovo može još potrajati neko vrijeme“, rekao je.

Čuli smo od Kadrića da se radi i na imunizaciji stanovništva te da je 1.200.000 KM izdvojeno iz sredstava rezervi kako bi Vlada pokušala direktno nabaviti vakcine.

Osim toga, izjavio je da se Vlada uspijeva izboriti i za procent učešća Distrikta za raspodjelu vakcina „malo više nego što nam objektivno pripada“, što je trenutno 2,5%, a ranije je bilo 0,5%.

Domaćin emisije podsjetio je da je Skupština Brčko distrikta BiH pohvalila rad šefa Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge te je od gosta tražio da to i komentira.

„Jako je bilo ugodno slušati pohvale opozicije na račun rada šefa Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge“, odgovorio je gradonačelnik.

Autorica: Emina Osmić-Hajdarević (otisak.ba)