IVO LUBINA PREDSJEDNIK DRUŠTVA PRIJATELJA PRIRODE “LIPA” ODŽAK

Vijesti

Otvoreno pismo Ive Lubine, predsjednika Društva prijatelja prirode Lipa Odžak i član Upravnog odbora Planinarskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine.

”Dragi prijatelji planinari,

molim vas da poštujete prirodu, štitite je i čuvate, ali vas molim da poštujete i planinarsku infrastrukturu, objekte u kojim boravimo, putokaze, markacije i obilježja vrhova. Uvažavajte sve ljude koje susrećete u planini nezavisno jesu li planinari, izletnici, šetači, alpinisti ili penjači.
Pozivam vas da u svojim društvima gradite duh zajedništva i jedinstva svih planinara nezavisno odakle su, koje su nacije, vjere ili političke pripadnosti.

Obraćam vam se iniciran zastojem u radu Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine proteklih godina i sve češćim pojavama da se pojedinci u planini (bili planinari ili ne) neprimjereno ponašaju, ističu simbole koji nisu opšte prihvaćeni, pokušavaju planinu koristiti kao pozornicu za izražavanje svoji političkih i inih stavova. Osudite svako narušavanje kodeksa ponašanja u planini i vrijeđanje drugih i drugačijih. Ne dozvolite da nas zavađaju pojedinci svojim nacionalističkih i ekstremističkim frustracijama.

Molim vas podržite nastojanja da se oživi rad Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine kao krovne organizacije svih planinara u državi. Tražite od svojih predstavnika u planinarskim strukturama da rade na tom fonu.

Volio bih da planina bude mjesto u kome uživamo i mjesto gdje se vraćamo iskonskoj prirodi.

Ivo Lubina, predsjednik Društva prijatelja prirode Lipa Odžak i član Upravnog odbora Planinarskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine.”