INTERVJU S MIRALEMOM PURANOM NOSITELJEM LISTE SDA ORAŠJE

Aktivizam Orašje Posavina Vijesti

Miralem Puran: Radimo projekte koje niko nikad nije radio ni u boljim vremenima to je istina, to je činjenica. Biti ćemo partneri budućem načelniku i dati podršku svim pozitivnim procesima.

Ekskluzivno za PUM.ba govori Miralem Puran nositelj liste za Općinsko vijeće ispred SDA Orašje U nastavku teksta, saznajte što nam to kaže ovaj mladi perspektivni političar.

Miralem Puran slovi za pripadnika mlade generacije obrazovanih ali i patriotski oprijedjeljenih da razvija svoje mjesto. Odrastao u radničkoj porodici. Srednju školu završio je u Orašju. Diplomu na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Učestvovao u realizaciji brojnih projekata u cilju unaprijeđenja zajednice. Miralem Puran je član Stranke demokratske akcije. Član je IO SDA Orašje. U mandatu 2016 – 2020 član kantonalnog odbora PK.

PUM.ba: Pripadate najvećoj političkoj stranci u BiH, mlad, obrazovan, bez oraha u džepovima i zato prepostavljam da ćete biti najveća meta napada lokalnih neistomišljenika.

– Uvjeren sam. Jer, da je drugačije ne mogu ni zamisliti .Uvjeren sam u političku zrelost građana jer ovdje je situacija kristalno jasna, imamo sa jedne strane rad, djela i kontinuirane projekte, a sa druge strane one koji se 30 godina bave politikom i svake godine mjenjaju stranke. To su usamljeni, nezavisni ,privatni i porodični kandidati koji su vlastiti proizvod nemoći,nedjelotvornosti koji najčešće vode konflikt politiku, koji nikada nisu sudjelovali ni u jednoj društvenoj aktivnosti niti su kad realizirali bilo koji projekt. Njihov najveći uspjeh u političkom i društvenom radu su tri statusa na Facebooku. Jedan o labudovima , jedan o kafi i jedan o lepini, e pa takvi nam neće pričati o radu i moralu. Mi ćemo prezentovati realizirano i predstaviti ono što čemo realizirati.

PUM.ba: Kako ocjenjujete stanje u vašoj stranci?

-Naša politika je kristalno jasna i bazirana na konstantnom radu. IO SDA Orašje je održao rekordan broj sjednica. Ističe se demokratska atmosfera. Mi smo ozbiljana organizacija sa svim tjelima koja provode sve propisane procedure. Posebno sam ponosan što smo se pokazali kada je najteže i najpotrebnije npr. u vrijeme pandemije izazvane korona virusom COVID 19 odigrali smo veliku ulogu u kreiranju mjera pomoći privrednim subjektima i istaknuli se velikim humanitarnim akcijama za najugroženije naše sugrađane.

PUM.ba: Kako gledate na konstantnu vijest o masovnom napuštanju našeg kraja?

– Migracije nisu novina u ovom regionu, jer su ljudi sa ovih prostora oduvijek odlazili trbuhom za kruhom, posebno je to bilo izraženo u našim krajevima u prošlom sistemu, ali se iseljavanje intenziviralo posljednjih godina. S problemom iseljavanja se suočavaju i mnoge zemlje u ovom regionu, pa Hrvatska koja ima bolji standard života i članica je EU. Naravno da su razlozi prvenstveno ekonomske prirode, ali vjerujem da su se mnogi građani zasitili političkih previranja koja unose nemir i neizvjesnost. Mislim da iz ovog razloga odlaze čak i porodice koje su dobro situirane i imaju zaposlenje. Moramo biti jedinstveni i moramo graditi ambijent za bolji život u BiH. Nadam se da će se mnogi iseljenici vratiti u svoje mjesto , a volio bih da to bude što prije, i da će donijeti ideje, iskustva i nove radne navike, od čega će profitirati cjelokupno društvo.

PUM.ba Obećali ste realizirati određene projekte. Možete li nam reći u kojoj su fazi?

– Prije nego što odgovorim na pitanje, moram da kažem da je ovo SDA sa idejom i ciljem, da je ovo SDA koja se ne boji obećati jer zna da će sve učiniti što je u njenoj mogućnosti da realizira obećane projekte. Morate znati da na tom putu često nismo sami i da uspjeh ovisi o mnogim faktorima. Situacija sa pandemijom poremetila je mnoge stvari ali jednu nije niti će kad poremetit, a to je konstantna želja i rad na obećanim projektima i traženju riješenja za ljepšim i boljim ambijentom svih naših sugrađana. Radi se rekonstrukcija stadiona NK Hajduka, naime riječ je o najvećoj investiciji u kultno mjesto popularno “Hajdukovo” čija je vrijednost 90.000 KM 14. ulica je projekt SDA u suradnji sa načelnikom . Projekat koji se zove ” sigurno do škole” To su konkretni rezultati ,a ne prazna priča , politikom se bavimo kako bi nešto vidljivo ostalo iza nas , kako bi stvorili nove vrijednosti. Ubjeđen sam u pozitivan ishod mega projekta “Riječne marine”. Radimo nove stvari , radimo stvari koje niko nije radio ni u znatno boljim vremenima i stoga ponosno stojimo na ovoj listi.

PUM.ba: Vaš dugoročni cilj?

– Kad god je SDA upravljala političkim i društvenim procesima u BiH Orašje je imalo koristi i u suradnji sa partnerima radili su se veliki projekti za čaršiju i općinu u cijelini. Pozitivna energija i promjene osjete se na svakom koraku. Drago mi je što sam dio ove ekipe iza koje će nešto vidljivo ostati, ekipe koja je veliki pokretački zamajac i to je činjenica koju niko ne može osporiti. Naš dugoročni cilj je da nastavimo putem prosperiteta i da iz dana u dan tražimo nova rješenja kako bi Orašje bilo pozitivan primjer drugim lokalnim zajednicama i u koji će dolaziti investitori. Obaveza općinske uprave i generalno države je da stvara povoljni ambijent za ulaganje, što će biti jedan od naših prioriteta. Vidimo veliki turistički potencijal u pogledu rijeke Save nautičkog i sportskog turizma. Biti ćemo partneri budućem načelniku i dati podršku svim pozitivnim procesima.

PUM.ba: Vaša poruka članovima i simpatizerima stranke?

– SDA na ove izbore izlazi nikad jača i spremnija. Svoje redove smo očistili od kadrova koji su stranku koristili samo za ostvarivanje ličnih interesa. SDA nema alternativu jer smo mi najdržavotvornija i najsnažnija politička stranka Bošnjaka, zbog čega smo stalno na udaru onih koji žele da razgrađuju našu domovinu BiH. Orašjankama i Orašjanima smo ponudili listu za Vijeće za koju mnogi tvrde da je najkvalitetnija od obnove nezavisnosti. Uvjeren sam da će birači ukazati povjerenje i da ćemo s još većim brojem vijećnika, nego što imamo sada, povesti Orašje na put razvoja.

Za jako Orašje ,naprijed do pobjede!

 

Denis Pobrić 07.11.2020.