Hrvatska u most koji spaja Brčko s Gunjom ulaže 30 miliona kuna

Vijesti

Kako Brčko kvalitetno povezati sa RH, bila je jedna od tema sastanka lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i Olega Butkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

“Temeljem Sporazuma o održavanju svih mostova, najbitniji je most Brčko-Gunja gdje je ograničen teretni promet i ono što nas očekuje jeste zajednička obnova tog mosta. Vrijednost je oko 30 miliona kuna. To se mora što prije uraditi. Prostorno planska komunikacija s naše strane je definirana, čekamo Brčko da uradi svoj dio i kreće se i u izgradnju novog mosta.”, kazao je Butković.

Ministar Butković je pojasnio da je cijena 30 miliona kuna, podatak Hrvatskih cesta koji se tiče rekonstrukcije trenutnog mosta, a da sa hrvatske strane imaju spremnu prostorno-plansku dokumentaciju za novu cestu i za most je potrebno dosta više sredstava.

“Očekujemo da Distrikt definira položaj gdje bi taj most trebao doći. Most Svilaj je koštao 170 miliona kuna, most Gradiška je sličnih vrijednosti, ali je prerano govoriti kolika je to cijena.”, rekao je ministar.

IZVOR: N1 BiH