Hafiz Redžo ef. Sivić: Svako iskušenje kroz koje prolazimo nosi sa sobom neku poruku

Aktivizam Interviju Kultura Posavina

Mjesec Ramazan dolazi nam za samo pet dana. Vjernici islamske vjeroispovjesti već se uveliko pripremaju za blagoslovljeni mjesec, a mi smo tim povodom razgovarali sa mladim hafizom Redžom Sivićem, rođenim gradačačaninom koji danas živi i radi u Orašju obnašajući funkciju Glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Orašje.

Gradačački glas: Uvaženi hafize, es-selamu alejkum

Za pet dana dolazi nam blagoslovljeni mjesec Ramazan. Kako u Medžlisu Orašje teku pripreme za nastupajući mjesec i koje ste aktivnosti planirali realizirati tokom mjeseca Ramazana?

Alejkumu selam poštovani. Hvala vam na pozivu i prilici da razgovaramo. Pred nama je najodabraniji mjesec za nas muslimane, mubarek Ramazan. Kao i svake godine raduje nas dolazak ovog „najdražeg gosta“ koji uvijek iznova budi naše duše i tijela iz nemara i čisti naše namjere u našim hairli poslovima. Tako bi barem trebalo da bude. Mi u Medžlisu Islamske zajednice Orašje smo uradili sve pripreme i planove aktivnosti za mjesec Ramazan. Ovih dana smo naše planove dostavili Muftijstvu tuzlanskom kao i ostali Medžlisi. Iako smo mali Medžlis, pratimo sve zahtjeve i realiziramo sve što je potrebno a što rade i oni koji su dosta veći od nas. U Ramazanu se svake godine osjeti pojačan broj aktivnosti u odnosu na ostale mjesece u godini i tako je i u Orašju. Prije par dana naša vrijedna omladina uredila je prostrani harem naše Azizije džamije, pokosili travu, obrezali ruže, uradili dubinsko čišćenje unutar džamije i na taj način pokazali veliku dobrodošlicu i radost povodom dolaska mubarek Ramazana. Planirano je naravno između ostalog shodno situaciji kakva bude bila: učenje dvije mukabele (sabahska i ikindijska), klanjanje teravih namaza i kratki vazovi (10-15 min.) pred teravih namaz, podjela humanitarnih paketa i pomoć starijih džematlijama, tradicionalna posjeta TK televizije i drugih medija, boravak u itikafu zadnjih 10 dana ramazana, obilježavanje 27 noći Ramazana na tradicionalni način, podjela bajramskih paketića za mektebsku djecu itd.

Gradačački glas: Koliko će propisane mjere higijensko-epidemiološke zaštite uticati na aktivnosti u Vašem džematu? Da li će to uticati na Vaše planirane sadržaje?

Stanje je i dalje relativno teško. Mi još uvijek ne možemo sa sigurnošću kazati u kojoj mjeri ćemo moći uopšte boraviti u džamijama. Sigurno je da će ova situacija uticati na aktivnosti i planirane sadržaje u svim našim gradovima. Naše je da planiramo i imamo visoke ciljeve, a radi zdravlja i sigurnosti svih nas morat ćemo se prilagoditi svim smjernicama kriznih štabova i uputa Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Farz nam je čuvati živote svih nas i naše je da preventivno djelujemo u onoj mjeri u kojoj možemo i pokažemo svoju ozbiljnost spram trenutne situacije. Dovoljan je pokazatelj sve veći broj umrlih naših prijatelja i poznanika ali i onih koji su prošli iskustvo sa virusom pa nam mogu kazati o čemu se ustvari radi. Molim Allaha da nas sačuva i pomogne!

Gradačački glas: Vi ste kao vrlo mlad preuzeli emanet obavljanja funkcije Glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Orašje. Svoj emanet ispunjavate, imate mnogo aktivnosti, i uočljiv je preporod džemata u kome vršite dužnost imama. Kako ste se uklopili u novi džemat, novu sredinu, kako su vas džematlije i kolege iz Medžlisa prihvatile?

Prije svega iskreno vam se zahvaljujem na takvom mišljenju. Svi smo mi na ovome dunjaluku sa ciljem da se trudimo i radimo dobro. Uvijek se može bolje i produktivnije raditi. Ja sam u Orašju već treću godinu i ovo je moj treći Ramazan u Orašju ako Bog da. Živjeti u ovome gradu je jako lijepo uz dobre i čestite ljude, odgovorne džematlije ali i vrijedne i pouzdane kolege. Brzo sam se navikao u početku na džemat a evo od prošle godine i na funkciju Glavnog imama. Džematlije su me svakako jako lijepo prihvatile uz činjenicu koju često ističem a to je da u Orašju dugo nije bilo Hafiza, pa je to ono što dodatno i u prvom redu utiče na cjelokupni dojam. Uvijek je bila dobra saradnja sa lokalnom vlasti a u posljednje vrijeme imamo i česte susrete sa njima što nam je također vrlo važno. Dobar odnos sa kolegama je svakako ključ svakog uspjeha, svakog projekta i afirmacije pozitivnih vrijednosti u svakom segmentu. Imati ljude oko sebe kojima je stalo do svakog vida poboljšanja rada i djelovanja na našem području je velika Allahova blagodat.

Gradačački glas: Dosta smo puta čuli kako je korona virus uticao na „duh Ramazana“ u našoj domovini. Da li ima mjesta takvim tvrdnjama? Kako je protekao prethodni Ramazan u Vašem džematu?

Ramazansko vrijeme je posebno u svakom smislu. Sigurno je da ambijent džamije, džemata, teravija, mukabela, iftara i drugih stvari daje dodatnu atmosferu koju je teško mjeriti. Navikli smo mi tako godinama i odjednom nam je sve to u određenoj mjeri uskraćeno. Valja se strpiti i moliti Allaha Uzvišenog da nam pomogne. Tako je bilo i u Orašju i u drugim mjestima prošli Ramazan. Vidjet ćemo u narednih mjesec dana kako će se stvari odvijati. Ovo je i svojevrsna poruka svima nama da se individualno preispitamo kakvi smo mi to muslimani? Da učinimo samoobračune i vidimo gdje smo mi to ustvari griješili, pravili propuste i šta trebamo popravljati i mijenjati u svojim životima. Svaka situacija nosi određenu poruku, pa i ovo trenutno iskušenje u kojem se nalazimo.

Gradačački glas: Vi ste još kao srednjoškolac stekli časnu titulu hafiza. Šta je čovjeku, po Vašem mišljenju i iskustvu, najviše potrebno kako bi krenuo plemenitim putem učenja Kur’ana napamet? Da li je u pitanju samo čvrsta volja ili je to puno teži proces? Kako biste Vi u par riječi opisali Vaš put ka tituli hafiza Kur’ana?

Hvala Allahu Uzvišenom ja sam još u Behram-begovoj medresi kompletirao učenje Kur’ana napamet, ali sam godinu dana poslije zvanično položio hifz pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i stekao  titulu Hafiza Kur’ana Časnog. To je za mene osobno najveći uspjeh na ovome svijetu na koji sam ponosan i ja ali i sigurno svaki Hafiz na svoj uspjeh posebno. Valjalo se puno toga odreći u tim osjetljivim godinama adolescencije i uspjeti ostvariti tako nešto. Hvala Allahu mi u našoj domovini iz dana u dan imamo sve veći broj Hafiza po svim pokazateljima. To je ohrabrujući pokazatelj jer u bližoj povijesti svjedoci smo da je taj broj bio znatno manji. Moj početak sa hifzom dijelom se vezuje i za mekteb u Reuf-begovoj džamiji u Gradačcu kod hfz. Kemala ef. Mehića. Tu se desila prva iskra ljubavi prema Kur’anu i pravilnom učenju Kur’anskog teksta. Dolaskom u Medresu susrećem hfz. Mirnes ef. Spahića moga razrednika a kasnije i muhaffiza. Velika volja za hifzom se pojavila upravo posmatrajući rad i pristup tog čovjeka koji jedan od najuspješnijih muhaffiza u Bosni i Hercegovini. Teško je u par riječi opisati cijeli taj put. Nadam se da ćemo nekom drugom prilikom moći posvetiti više prostora tom procesu. Cijeli put je bio izuzetno težak ali uz čvrstu volju, oslonac na Allaha Uzvišenog i kontinuirani napor i trud uspjelo se privesti kraju hvala Allahu. Bilo je teških momenata i prekida ali sve se to prevaziđe kada su prisutne četiri stvari a to su: oslonac na Allaha, čvrsta volja, maksimalan trud i iskusan muhaffiz.

Gradačački glas: Nedavno ste podijelili diplome polaznicima kursa sufare i tedžvida. Koje aktivnosti još imate u okviru svog džemata i koji je vaš naredni projekat?

Upravo tako. Nedavno smo ozvaničili završen ciklus 18 polaznika sufare i tedžvida. U taj projekat je uključena i moja hanuma Emina na što sam svakako ponosan. Mi ćemo na ovome polju svakako nastaviti raditi uz Allahovu pomoć uz želju da će broj polaznika kontinuirano rasti na svin nivoima poduke. U sklopu „Škole Kur’ana MIZ Orašje“ kako smo je nazvali djeluje i podučavanje hifzu (učenju Kur’ana napamet). Imamo dobre rezultate i na tom polju kao i mlađe generacije u mektebu koje će nadam se u budućnosti barem okušati u učenju Kur’ana napamet  a neki i postati Hafizi uz Allahovu pomoć. Najaktivniji polaznik ima 25 godina a naučio je već pola Kur’ana napamet metodom krugova i nadamo se da ćemo u narednih godinu ili dvije imati i hafisku dovu u našoj Aziziji džamiji ako Bog da. Mnogi projekti našeg Medžlisa su u stanju mirovanja zbog trenutne epidemiološke situacije. Što se tiče narednih koraka želja nam je da u narednom periodu uradimo nekoliko projekata vezanih za Aziziju džamiju kao naš glavni objekat kao i harem džamije.

Gradačački glas: Možete li za kraj prenijeti našim čitaocima neku poruku pred nastupajući mjesec Ramazan?

Ramazan svake godine iznova dolazi kao prilika da budemo bolji u svakom smislu. Prije svega moramo da budemo bolji prema Allahu Uzvišenom i svjesniji onoga što nam On nalaže da bi nam bilo dobro i na dunjaluku i na ahiretu. Imajmo na umu da je Allah Uzvišeni Gospodar svih 12 mjeseci a ne samo mjeseca Ramazana. To znači da Ramazan dođe kao podsjetnik da smo uvijek Njega svjesni a ne samo u tom mjesecu. Ramazanski ibadeti su dokaz da svi možemo biti bolji kada to hoćemo. Žrtvovati neku stvar ili neku strast radi Allaha je veliki uspjeh i zagarantovana nagrada, kao što i nagradu za post zna samo Uzvišeni Stvoritelj.

Svima vama, svojim džematlijama i svim muslimanima želim RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN. U zdravlju i rahatluku da ga ispostimo!

Molimo te Allahu naš, kada ožednimo, Ti nas napoji! Kada oslabimo, Ti nas ojačaj! Kada skrenemo, Ti nas vrati na pravi put! Kada obolimo, Ti nas izliječi! Kada Te zaboravimo, Ti nas podsjeti! Kada nas neznanje o Tebi zadesi, Ti nas pouči! Kada nam oteža put ka Tebi, Ti nam olakšaj! A kada se udaljimo od Tebe, Ti nas približi Sebi!

Podari nam znanje koje je korisno, opskrbu koja je halal i djela koja su dobra i korisna. Gospodaru, olakšaj nam, nemoj nam otežati i podari nam Svoj oprost, jer Ti si Najmilostiviji! Amin!

 

(gradacackiglas.com)