Dogovor Vlade i sindikata za povećanje plaća za dodatnih 6%

Posavina

U Vladi Županije Posavske u Orašju održan je sastanak predstavnika Vlade i sindikata. Ispred Vlade bio je nazočan predsjednik Đuro Topić i ministrica financija Nada Ćulap. U radu sastanka sudjelovali su predstavnici Koordinacije sindikata proračunskih korisnika Županije Posavske: Berislav Živković, Daniel Dominković, Stjepan Pejić, Ivo Vuković i Zlatko Tuzlak. Osnovna tema sastanka bila je povećanje osnovice plaća u 2020. g.

Prihvaćen je Zaključak za utvrđivanje visine osnovice za obračun plaća za državne službenike i namještenike, uposlenike u osnovnom i srednjem obrazovanju, te policijske službenike. Utvrđeno je da se osnovica sa sadašnjih 109 poveća na 112,5 od 01.03.2020. godine, te da se između 01.07.2020. g. i 01.08.2020. g. izvrši dodatno povećanje osnovice na 116.

Obje strane su se usuglasile oko povećanja plaća koja bi se realiziralo u dva navrata. Prva korekcija primjenjivala bi se od prvog ožujka 2020. g., a druga korekcija bila bi nakon Izmjena i dopuna Proračuna Županije Posavske za 2020. g. (rebalansa Proračuna) koji se očekuje sredinom ove godine, najkasnije od 01.08.2020. godine.

Predstavnici sindikata izjavili su kako su zadovoljni ovim zaključkom. Smatraju kako je ovo povećanje dobar pomak prema poboljšanju materijalnog statusa uposlenika, te da s takvim trendom treba nastaviti i ubuduće.

Predsjednik Vlade Topić izrazio je zadovoljstvo korektno vođenim pregovorima i dijalogom koji je rezultirao zajednički prihvaćenim zaključkom.

(zupanijaposavska.ba)