Dejan Smajlović perspektivan trener sa ambicioznom upravom uspješno brani boje Posavskog nogometa u 2 ligi FBiH sjever

Aktuelno Interviju

Kako vidite početak sezone?

Ako uzmem u obzir da nas raspored utakmica na otvaranju prvenstva nije nimalo „mazio“ jer smo gostovali kod prošlogodišnjeg prvaka 2. Lige FBiH (ekipe FK Seona) i prvaka 1. lige ŽP (ekipe FK Dizdaruša), te imali dva teška domaćinstva protiv NK Prokosovići i prvaka 1. lige TK (ekipe FK Gornji Rahić) moram biti zadovoljan sa osvojenih 6 bodova i polovičnim učinkom od dvije domaće pobjede i dva gostujuća poraza.

Nakon dužeg perioda netreniranja i ne igranja nogometa zbog trenutne situacije izazvane pandemijom korona virusa COVID 19 pripremni period smo odradili dobro i smatram da su igrači željni treniranja i igranja što nam uz trenutni bodovni učinak daje nadu da ćemo u nastavku pružiti još bolje partije i kao ekipa napredovati.

Vaše viđenje na trenutnu situaciju izazvanu pandemijom korona virusom COVID 19 i najavu da će se igrati bez prisustva gledatelja.

Trenutna situacija izazvana pandemijom korona virusom COVID 19 nije nimalo bezopasna i naravno da me raduje što smo iz teških početnih trenutaka koje smo proveli u totalnoj izolaciji došli do trenutne situacije kada se možemo baviti onim što najviše volimo. U prethodnim sezonama smo imali jedan od najposjećenijih stadiona u 2. ligi FBiH skupina Sjever i naravno da će nam naši navijači uveliko nedostajati, ali sam svakako suglasan da se igra bez prisustva publike ukoliko struka smatra da se na taj način može usporiti ili zaustaviti širenje virusa. Nadam se, da ćemo svi zajedno, izaći iz ove situacije kao pobjednici, te da će se publika jako brzo vratiti ne samo na nogometne stadione već i na sva ostala sportska borilišta.

Možete li ocijeniti kvalitetu lige i nogometa u cjelini.

Smatram da se radi o kvalitetnoj ligi sa nekoliko izrazito kvalitetnih ekipa što će dovesti do neizvjesnije završnice lige. Kvalitetu i brzinu nogometa u ovoj sezoni će podići i povećanje broja igrača mlađih od 21 godine koji moraju nastupati u toku utakmice što smatram dobrim potezom ljudi koji vode nogomet jer će time ovaj rang takmičenja omogućiti afirmaciju mladih igrača.

Ekipa NK Dinamo kao jedini predstavnik Općine Orašje u 2.ligi FBiH predstavlja uspjeh cijele sredine. Da li ste zadovoljni odnosom zajednice?

Od nogometne sezone 2004/2005, tj. od kada je osnivana 2. lige FBiH skupina Sjever, naša ekipa samo jednu sezonu nije bila član iste zbog ispadanja u niži rang. Zbog konstantnog igranja u federalnom rangu takmičenja osjećamo podršku i ostalih nogometnih klubova sa područja Općine Orašje koji se zajedno sa nama vesele našim uspjesima. Već sam naveo da je naš stadion bio jedan od najposjećenijih u ligi, ali nisam istakao da naši simpatizeri nisu samo iz Donje Mahale već su i iz ostalih mjesta sa naše općine, odnosno na stadion dolaze svi ljubitelji kojima nogomet nešto znači.

Naravno da treba istaći i korektnu suradnju našeg kluba sa svim općinskim i županijskim institucijama koja nam omogućava da održimo kontinuitet i kvalitetu rada.

Trenutno ste na trenerskom školovanju i jedan od rijetkih sa zvanjem …

Kako u privatnim životima, tako i u ovom trenerskom poslu, svi smo mi u cjeloživotnom školovanju! Krajem prošle godine završio sam zvanje za nogometnog trenera sa UEFA A licencom pri Centru za edukaciju NS BiH u Sarajevu što mi omogućava da radim u ovom rangu takmičenja sa seniorkom ekipom. Sljedeći korak u mojoj karijeri je da upišem kurs za nogometnog trenera sa UEFA PRO licencom, a jedan od uvjeta za upis na navedeni kurs je da neprekidno radim kao trener u periodu od godinu dana od uspješno položenog završnog ispita. Tako da je i moj trenutni angažman dio školovanja u kojemu stječem novo znanje i iskustvo, te bi se ovom prilikom zahvalio upravi, predsjedništvu i igračima NK Dinamo što su mi omogućili rad u klubu.

Vaša poruka za sve ljubitelje nogometa i navijače

Prije svega bih želio da se zahvalim svim ljubiteljima i navijačima NK Dinama na neizmjernoj podršci koju su nam pružali u proteklom vremenu. U ovim teškim trenutcima smo shvatili koliko nam podrška naših navijača nedostaje i iskreno se nadam da će ova situacija što prije završiti, te da će se publika što pije vratiti na stadion i ponovno biti naš 12 igrač. Definitivno je nogomet bez publike jedna dimenzija niže.

I svim ostalim sportskim kolektivima na području općine Orašje želim da se što prije i bolje vrate u normalu, da nastave sa svojim aktivnostima i da na opće zadovoljstvo svih ljubitelja sporta ostvare što bolje sportske rezultate.

Vašem portalu želim puno uspjeha u daljnjem radu i da nastavite sa promicanjem svih lijepih sportskih priča iz naših krajeva.