Dani sjećanja u Posavskoj Mahali

Vijesti

Program Dana sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća odžačkog i podvučjačkog kraja danas (25.5.2021. g.) je nastavljen u Posavskoj Mahali u skladu s epidemiološkom situacijom i zadanim mjerama, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Podružnica Odžak, te župa doborskog dekanata i mjesne zajednice Posavska Mahala.

U Spomen-parku vijence su položili i zapalili svijeće predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić s ministrima u Vladi ŽP, ministrica prosvjete znanosti, kulture i sporta Ana Andrić, ministar financija Mijo Stanić, ministar pravosuđa i uprave Pero Radić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić, predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić, te načelnica Općine Odžak Nada Ćulap sa suradnicima, a zatim je preč. Jakov Filipović, doborski dekan i župnik u Odžaku, izmolio opijelo za sve žrtve rata.

Na Nujića groblju izaslanstvo mjesne zajednice Posavska Mahala položilo vijenac ispred Središnjeg križa, a zatim slavljena sveta misa za sve žrtve Drugog svjetskog i nedavnog rata i poraća. Misu je predvodio preč. Jakov Filipović uz koncelebraciju svećenika odžačkih župa. Bila je to prigoda da se puk ovoga kraja dvadeset i peti put (1996. – 2021.) u molitvi prisjeti stradanja hrvatskog naroda iz vremena Drugoga svjetskoga rata i neposrednog poraća.

Na misi je propovijedao mjesni župnik vlč. Pavo Brajinović. U prigodnoj homiliji, on je u središte stavio ljubav prema rodnoj grudi, naglasivši kako je potrebno pobrinuti se da se žrtve ne predaju zaboravu.