Danas 23. listopada općina Orašje obilježava Dan općine

Posavina

Općina Orašje obilježava danas 23. listopada Dan općine. Datum je to iz Domovinskoga rata kada su postrojbe 106. brigade HVO Orašje oslobodile okupirane Vidovice, a 25. listopada oslobođeno je i selo Kopanice, čime je zaokružen sadašnji teritorij općine Orašje.

Tim povodom organizirat će se sadržaji u znaku polaganja vijenaca i cvijeća uz Spomen obilježja u Vidovicama i Orašju podignutih u znak vječnog sjećanja na poginule branitelje. Sveta Misa za sve poginule, umrle i nestale branitelje u Domovinskome ratu održat će se u župnoj crkvi u Vidovicama u skladu sa epidemiološkim mjerama. U Vidovicama će se otvoriti i Spomen soba u znak trajnog sjećanja za poginule hrabre branitelje, pripadnike 4. bojne 106. HVO oraške brigade koji su živote dali za oslobađanje tog posavskog prostora.

U Orašju će danas biti održana i Svečana sjednica Općinskoga vijeća. S obzirom na epidemiološku situaciju pandemije koronavirusa, po prvi puta obilježavanje Dana općine Orašje bit će organizirano bez masovnih okupljanja.

Načelnik općine Stanko Vincetić blagovoremeno je upoznao građane sa takvim programom i poručio. -Uz zdravlje, strpljenje i snagu, proslave Dana općine Orašje održat će se narednih godina, a ove godine ostanimo odgovorni i poštujmo epidemiološke mjere.

Ministar branitelja Marijan Kopić u povodu Dana općine Orašje koja je svoj rođendan odredila u znak povijesnih datuma iz Domovinskoga rata, u svojoj prigodnoj čestitci za taj dan naglasio je dužnost prisjećanja na one koji su živote ugradili za oslobađanje Vidovica, i sve koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu, prije svega zbog generacija koje dolaze. -Dok smo živi mi koji smo iznijeli teret rata, promicat ćemo i čuvati uspomenu na herojstva obrane našega kraja, a nakon nas mlade generacije to trebaju nastaviti. Akcija oslobađanja Vidovica i Kopanica pokazala je složnost svih pripadnika postrojbi HVO-a s ovog područja u nastojanju da vratimo svoje, borba u kojoj su branitelji ugradili svoje živote i hrabro srce, naglašava ministar Kopić.
Sretan Dan općine Orašje, uz poruku da svi treba da budemo ponosni čuvari naše herojske povijesti i svega onog što će naš grad, općinu i Županiju Posavsku učiniti još ljepšom i prosperitetnijom, stoji uz ostalo u čestitki ministra Kopića.

(zupanijaposavska.ba)