DAN BIJELIH TRAKA U ZNAK SJEĆANJA NA 3.176 UBIJENIH I NESTALIH

Vijesti

DAN BIJELIH TRAKA U ZNAK SJEĆANJA NA 3.176 UBIJENIH I NESTALIH­
Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u Bosni i Hercegovini, obilježava se danas različitim aktivnostima u Bosni i Hercegovini i šire.

Simbolika bijelih traka dolazi iz maja 1992. godine, tačnije kada su vlasti bosanskih Srba izdale naredbu svim Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru da na svoje prozore zakače bijele čaršafe, a ako izlaze van da vežu bijele trake oko ruke. Na taj način su označeni nesrbi u Prijedoru nakon čega su počela masovna zarobljavanja, ubistva i silovanja.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti. U Skupštini ŽP zastupnik Mehmed Memišević i ministar prometa veza i zaštite okoliša Anes Osmanović obilježili Dan bijeli traka kao sjećanje na žrtve Prijedora sa porukom da se nikada, nigdje i nikome ne bi ponovilo.
Zastupnik Mehmed Memišević na današnjem zasjedanju Skupštine uputio je inicijativu u kojoj traži da se DAN BIJELIH TRAKA institucionalno obilježava.