Biračka mjesta u općinama Orašje i Domaljevac Šamac

Vijesti

Predizborna kampanja u BiH ulazi u završnicu, pred devete poslijeratne lokalne izbore koji će se održati u nedjelju 15. studeni, a u Mostaru 20. prosinca o.g. Do subote 14. studeni politički subjekti uključeni u izborni proces imaju mogućnosti javnosti prezentirati svoje izborne programe i aktivnosti, istina u nešto drugačijem ozračju zbog mjera koje su na snazi zbog COVID-a19. Upravo zbog ove situacije Središnje izborno povjerenstvo BiH je početkom ovoga mjeseca donijelo Odluku o dopunama instrukcije o postupanju tijela za provedbu izbora na izborni dan u uvjetima epidemije COVID-19, a koje moraju provesti lokalna izborna povjerenstva.

Na području općine Orašje na dan izbora bit će otvoreno 25 redovnih biračkih mjesta, jedno za glasanje u odsutnosti i s nepotvrđenim glasačkim listićima, a bit će i dva mobilna tima te jedan poseban tim za osobe koje su pozitivne na koronavirus i one u samoizolaciji. Bude li puno zahtjeva za glasanje posredstvom ovoga tima, u Općinskom izbornom  povjerenstvu Orašje ne isključuju mogućnost formiranja još jednog posebnog tima. Sve osobe koje žele iskoristiti svoje biračko pravo, a bolesne su ili u samoizolaciji, moraju najkasnije 72 sata prije izbora poslati povjerenstvu rješenje o samoizolaciji odn. nalaz o bolesti, putem e-maila, vibera ili faxa, ili za njih treća osoba može dostaviti tu dokumentaciju i popuniti obazac za glasanje posredstvom ovoga tima. .

Pravo glasa na ovim izborima u općini Orašje ima 18 233 redovna birača i njih 740 koji su prijavljeni za glasanje izvan BiH. Općinsko izborno povjerenstvo Orašje završilo je obuku članova biračkih odbora, koji će na dan izbora biti angažirani na biračkim mjestima. S obzirom da se svakodnevno povećava broj osoba pozitivnih na COVID-19 i u samoizolaciji, a među njima su i oni koji su prošli obuku za biračke odbore. Općinsko izborno povjerenstvo Orašje već je dobilo nekoliko prijava osoba koje su trebale biti u biračkim odborima, a nalaze se u samoizolaciji, pa su izvršili njihovu zamjenu s drugima.

Birači u općini Orašje u nedjelju će birati novog načelnika, a jedini kandidat je Marijan Oršolić iz HDZ-a BiH, te novi saziv Općinskoga vijeća Orašje. Ukupno je sedam  političkih subjekata izložilo svoje kandidacijske liste a to su Pokret demokratske akcije, HDZ 1990, Hrvatska stranka prava, SDA, Nezavisni- Neovisni, HDZ BiH, Posavska stranka,

U općini Domaljevac-Šamac na dan izbora bit će otvoreno 8 redovnih biračkih mjesta, jedno za glasanje s nepotvrđenim listiićima i u odsutnosti, te jedan mobilni tim. Za osobe koje imaju COVID ili su u samoizolaciji osiguran je također poseban tim za glasanje, a općina je osigurala sva potrebna zaštitna sredstva za sigurno odvijanje izbornog procesa. U Domaljevcu će biti ukupno 5 biračkih mjesta – u Osnovnoj školi dva redovna i jedno za glasanje s nepotvrđenim listićima i u odsutnosti, a dva su biračka mjesta u HKC-u. U Grebnicama su također dva redovna biračka mjesta za Grebnice i Brvnik, u prostorijama osnovne škole, i u Baziku je jedno glasačko mjesto, u prostorijama Mjesne zajednice. Iz Općinskog izbornog povjerenstva Domaljevac-Šamac podsjećaju birače koji imaju koronavirus ili su u samoizolaciji da prijave za glasanje trebaju dostaviti najkasnije do četvrtka, a onima kojima se bolest dijagnosticira nakon četvrtka i koji budu smješteni u samoizolaciju, prijave će se primati do 9 sati na dan izbora. Isključivo se primaju pismene prijave, obrasci za glasanje i kopije nalaza o bolesti odn. rješenja o samoizolaciji.

Na području općie Domaljevac-Šamac pravo glasa ima 4 627 osoba, a 648 ih je prijavljeno za glasanje izvan BiH. Oni će također birati novog odn. starog načelnika Stjepana Piljića, budući je jedini kandidat za ovu poziciju i to iz HDZ-a BiH, dok je sedam političkih subjekata za novi saziv Općinskoga vijeća. To su: HSP BiH, HDZ 1990, Mato Rošić, neovisni kandidat, Hrvatska stranka prava BiH, Savez nezavisnih socijaldemokrata SDNS Milorad Dodik, HDZ BiH i Posavska stranka.

(radioorasje.com)