AZRA HEĆIMOVIĆ OMEROVIĆ PRVA MARATONKA IZ ORAŠJA

Vijesti
Orašje ima svoju prvu maratonku, a to je Azra Hećimović Omerović koja je u nedjelju 27.02.2022.g. u Splitu istrčala svoj prvi maraton. S blizu 3 000 sudionika, Azra je 42 kilometra uspjela istrčati za nešto manje od pet sati, što je kruna njenog dosadašnjeg rada i priprema za ovaj veliki projekt. „Nadam se da ću biti inspiracija mnogima, jer ovo je najljepše vrijeme za započinjanje svega a pogotovo ovakvih sportskih aktivnosti“, kazala je Azra nakon povratka u Orašje. Oduševljenje i čestitke sugrađana za ovaj veliki sportski pothvat dobiva na svakom koraku. „Mnogi nisu vjerovali da ću uspjeti, tim više jer sam obiteljska žena, supruga i majka i s obzirom na moje godine, no uspjela sam ih razuvjeriti u svakom pogledu“, zadovoljno ističe ova skromna i samozatajna osoba koja sport živi od malih nogu .„Kao mala bila sam neuhvatljiva, u svim igrama sam bila najbrža i osvajala nagrade, iz ranog djetinjstva mi je sport blizak, jer dolazim iz sportske obitelji. Brat Ibrahim je vrhunski karatist i svi poslovi oko kuće bili su neka vrsta treninga, odatle i moj sportski duh“, nasmijano govori ova mlada žena koja u svojim nogama ima istrčane kilometre i kilometre, što svakodnevnog trčanja, što treninga, nekoliko polumaratona, a sada i maraton.
„Kada sam se počela ozbiljnije baviti trčanjem imala sam potporu i pratnju sina Mirze i njegovog prijatelja Amela Durgutovića, s kojima sam istrčala nekoliko polumaratona. S nama je bila i moja prijateljica Nađa, a onda je došla korona i stanka, ali je u meni rasla ideja i želja za maratonom i evo ga, iza mene je“, ponosno ističe Azra. „Nakon polumaratona u Mostaru, Tuzli, Sarajevu, a potom i Goteborgu u Švedskoj, kojega su meni i sinu omogućili gdin Lenard i gđa Bahra, što je fascinantno iskustvo, logičan slijed je bio prvi maraton. Vjetar u leđa dala mi je Zorica Kecman iz Graza, koju sam upoznala prilikom posjeta svojoj kćerki. Nakon razgovora o njenim iskustvima i pripremama za ultramaratone, dala mi je korisne savjete i preporuke za moj prvi maraton. Istrajnost u treninzima i velika želja naći se na jednom ovakvom velikom događaju, odveli su me u Split, što je nevjerojatno iskustvo. Prije splitske avanture u Orašju sam istrčala tri puta po 30 kilometara i shvatila da sam spremna za maraton i jako sam sretna zbog te odluke“, priča svoju sportsku avanturu oraška maratonka. Uz dobru kondicijsku pripremu, volju i želju, ali i veliku potporu obitelji i prijatelja, Azra je svoj prvi maraton istrčala bez ikakvih problema i već sada razmišlja o novom projektu. Želja joj je trčati u Zagrebu, Zadru, Ljubljani, Beču i u svoju vitrinu spremiti još jednu medalju.
Tijekom kondicijskih priprema istrčavala je 10 kilometara za sat i dvije minute što je sjajan rezultat, a potom se vraćala svojim dnevnim, uobičajenim obvezama i poslovima. Oraškom naspom, koja je idealna za ovaj sport, trči svaki ili svaki drugi dan, do Vidovica i natrag. Usput uživa u glazbi, prirodi, čistom zraku, rijetkim životinjama koje sreće ovom rutom i uživa u vremenu koje izdvoji samo za sebe. Benefite koje nosi trčanje za fizičko i duhovno zdravlje, preporuča svima, a ljubav prema trčanju voljela bi prenijeti na mlade, kako bi se ovaj sport popularizirao i na našem području.
(radioorasje.com)