28. obljetnica Ratne bolnice Tolisa

Posavina

Na današnji dan 19.10.1992. g. utemeljena je vojna ratna bolnica u Tolisi smještena u improviziranim bolničkim uvjetima prostorija samostana u Tolisi. Kroz nepune četiri godine rada u ratnim uvjetima zbrinuto je blizu 20 000 pacijenata i spašeno stotine života vitezova Posavine i civila, obavljeno je 520 operacija i 2150 razna kirurška zahvata, navodi se u dokumentima.
U povodu 28. obljetnice Ratne bolnice Tolisa mimohodom su djelatnici ratne bolnice prošli kroz grad pod ratnim stijegom, a onda su položili cvijeće i zapalili svijeće uz Spomen obilježja za poginule branitelje u gradskom parku. Župnik župe bl. Alojzija Stepinca u Orašju fra Bono Kovačević izmolio je opijelo za poginule branitelje. Uz 20-ak djelatnika nekadašnje ratne bolnice bio je i aktualni ministar branitelja Marijan Kopić.

-Ratna bolnica bila je olakšanje za sve one koji su ostali braniti svoje domove i obitelji, tako da je njeno otvaranje zapravo bila svojevrsna prekretnica obrane na oraško-šamačkome području, jer značila je život malog opkoljenog, ali herojskog slobodnog oraško-domaljevačkog prostora koje se branilo srcem, životima i dijelovima tijela najhrabrijih Sinova Posavine, ističe ministar branitelja Marijan Kopić.

(zupanijaposavska.ba)